Ajut de 910 euros per als aturats

Autor: gabriel pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 3 de Setembre de 2009

Els aturats podran gaudir d’un ajut econòmic mentre busquen un nou lloc de treball.

El consell de ministres va aprovar ahir la creació d’aquesta prestació no contributiva de la qual es podran beneficiar les persones que s’hagin quedat sense feina de manera involuntària i que no disposin d’altres ingressos. L’executiu espera poder aprovar la setmana vinent el reglament que regularà la mesura, vinculada a les prestacions d’ajuts socials, perquè es pugui començar a aplicar amb vista al mes vinent.

Aquesta normativa serà la que hagi de regular els ajuts, que seran d’un màxim de 910 euros mensuals, que podrien ser menys en funció de si l’aturat està percebent ja alguna altra subvenció. Va ser el mateix Jaume Bartumeu qui va voler presentar la iniciativa, tot i que no va voler donar gaires detalls dels requisits que s’hauran de complir per tenir-hi dret, ja que alguns s’han d’acabar de concretar. Un, però, sí que va quedar clar: qui vulgui rebre la prestació haurà d’estar inscrit obligatòriament al Servei d’Ocupació i també es demanarà un temps mínim de residència, encara per determinar. La durada de l’ajut tindrà un límit d’entre tres i sis mesos.

Des del Govern no es va voler avançar cap previsió del cost que pot tenir la mesura per a les arques públiques. El que sí que es va indicar és que es finançarà mitjançant un crèdit extraordinari i que s’acompanyarà d’altres actuacions, com ara la creació d’un programa de formació per als aturats que s’adapti a les necessitats del país i millorar els mitjans del Servei d’Ocupació. Bartumeu es va mostrar confiat que aquest suplement econòmic no tindrà problemes durant la tramitació al Consell General, ja que “el conjunt dels grups comparteixen la mateixa preocupació per ajudar aquestes persones”.

MESURA PROVISIONAL

Des de l’executiu es va remarcar que és el primer cop que s’estableix un ajut d’aquest tipus, però no es va voler avançar quantes peticions s’hauran d’afrontar. Bartumeu va qualificar la mesura com a “provisional” per afrontar el moment econòmic actual, i va deixar clar que “no exclou” que el Govern continuï amb la intenció de tirar endavant en la legislatura d’un dels punts clau del programa electoral socialdemòcrata en les eleccions generals: la creació mitjançant una llei d’una assegurança contributiva d’atur.

“Hi estem treballant, com també ho fem en el criteri que presentarem sobre la proposició de llei que va fer Andorra pel Canvi”, va explicar el cap de l’executiu. El mandatari va apuntar que entenen “que cal una legislació sobre aquesta matèria”, però alhora va justificar la necessitat d’impulsar la prestació mitjançant un reglament perquè “a aquestes persones se les ha d’ajudar ara i no d’aquí a uns mesos”.

pdf3.jpg