El ministre d’Economia i Finances, Pere López, està convençut que la tramitació parlamentària del projecte de llei d’intercanvi d’informacions fiscals arribarà a bon port i que el text de l’Executiu “serà llei en pocs dies”. Així ho va afirmar el ministre davant el Fòrum Global sobre la Transparència i l’Intercanvi d’Informació, organitzar per l’OCDE, que va començar ahir a Mèxic DF.
López va aprofitar els tres minuts de què disposava per fer la seva intervenció per resumir les passes fetes per Andorra en matèria de cooperació fiscal des de la cimera del G-20 del 2 d’abril. El ministre va repassar la declaració de París del 10 de març, que va permetre al Principat sortir de la llista negra de paradisos fiscals de l’OCDE, el canvi a l’Executiu després de les eleccions, la compareixença informativa del cap de Govern davant del Consell General el 30 de juliol, l’aprovació del projecte de llei per part del Govern el 5 d’agost i l’entrada a tràmit del mateix el dia 10. El titular d’Economia i Finances va avançar davant dels assistents que, paral.lelament, l’Executiu està negociant amb 21 jurisdiccions per concloure acords d’intercanvi de dades fiscals.
D’altra banda, també va ser significativa la terminologia emprada per López en la seva intervenció. El titular d’Economia i Finances es va referir a “acords de qualitat que permetin aquest intercanvi” de dades fiscals, utilitzant la terminologia emprada pel secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, durant la trobada que va mantenir amb el cap de Govern, Jaume Bartumeu, a París a mitjan juliol.
NOMÉS L’ULTRADRETA ES DESMARCA
Els diferents països inclosos a la llista grisa de l’OCDE fan els passos necessaris per passar a la llista blanca com més aviat millor. Ahir el parlament austríac va aprovar una llei que modifica el secret bancari i permet la ratificació d’acords d’intercanvi de dades segons els estàndards de l’OCDE. Socialdemòcrates, conservadors, Verds i populistes van votar a favor del text i només el partit d’extrema dreta, el Partit de la Llibertat d’Àustria (FPÖ), va votar en contra acusant la resta de forces parlamentàries de promoure l'”enterrament del secret bancari austríac”.