Els bancs reiteren el suport a la llei d’intercanvi de dades

Autor:
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 28 d'Agost de 2009

L’Associació de Bancs Andorrans (ABA) va reiterar ahir en un comunicat que dóna “suport” a les línies de treball que està seguint el Govern per elaborar la llei d’intercanvi de dades fiscals. L’organisme que representa les entitats financeres ja va expressar el rebuig a l’escrit que va entregar la Confederació Empresarial (CEA) al Govern, on es criticaven diverses mancances del projecte de llei.

No obstant això, en aquest nou comunicat l’ABA no esmenta la CEA, i se centra només en els arguments que la porten a donar suport a l’executiu. Segons l’associació, el text presentat pel gabinet de Jaume Bartumeu garanteix que les normes seran “les mateixes per a tots” els estats en l’àmbit internacional, i que no serà un text que vagi més enllà com a altres estats. Com a exemple, el comunicat dels bancs cita els acords als quals han arribat fa poc estats com ara Luxemburg, Suïssa, Àustria o Bèlgica. Al mateix temps, l’organisme considera que ja queda prou clar que el projecte exclou la retroactivitat, és a dir, que només es podrà cedir informació fiscal d’aquells exercicis posteriors a la data de la signatura d’un acord d’intercanvi d’informació. Un altre punt que l’ABA considera fort del text que ha entrat a tràmit l’executiu permet l’aixecament del secret bancari només quan es doni “una demanda justificada i fonamentada”. Així, destaca que hi haurà un punt final a les operacions d’investigació que consistien a donar noms de manera indiscriminada a les administracions dels paradisos fiscals per obtenir informació (les anomenades fishing expeditions ). Amb la nova llei, segons entén l’ABA, “es mantindrà la confidencialitat dels clients”, i al mateix temps, “es garantirà el dret al recurs i es millorarà la cooperació internacional”.

Finalment, les entitats financeres destaquen la importància d’abandonar la llista grisa de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), i consideren que el text que hi ha a tràmit parlamentari compleix el que s’especifica en l’article 26 del model de conveni proposat per l’organisme. 

pdf3.jpg