L’Associació de Bancs Andorrans (ABA), a través d’un comunicat fet públic ahir, es va mostrar favorable al projecte de llei d’intercanvi d’informació fiscal preparat pel Govern, actualment en tràmit parlamentari, ja que, segons assenyala, “assenta les bases per establir mecanismes sòlids per a l’aplicació dels estàndards internacionals de l’OCDE i avalats pel G-20”.
En aquest sentit, des de l’ABA creuen que “la futura aprovació de la llei obre bones perspectives de cara a la sortida d’Andorra de la llista grisa de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic”.
El comunicat exposa que un cop el Consell General aprovi el projecte de llei d’intercanvi d’informació en matèria fiscal “tot indica que es podrà complir amb els terminis previstos i arribar a Pittsburg (Estats Units), a la cimera del G-20 al setembre de 2009, amb bona part dels compromisos complerts, tal com es manifestava en la Declaració de París”.
Segons es desprèn del comunicat, el sector bancari andorrà valora positivament el fet que el projecte exclogui la retroactivitat, és a dir, que impedeixi demanar informació sobre els anys fiscals anteriors a l’entrada en vigor de cada acord.
També valoren com a important el fet que l’intercanvi de dades fiscals només es pugui produir sota una demanda justificada i fonamentada. En aquest sentit, assenyalen que “això significarà donar informació en determinats supòsits, però no es facilitaran llistats de persones ni es respondrà a demandes de sol·licituds col·lectives i generalitzades d’informació (fishing expeditions)”.
Per tant, des de l’ABA es vol deixar clar que “amb la nova llei, Andorra mantindrà la confidencialitat dels seus clients, es garantirà el dret a recurs i es millorarà la cooperació internacional, tal i com succeeix en els casos previstos en l’àmbit de la Directiva europea de l’estalvi”.
L’ABA considera que el text del projecte “recull clarament els criteris de l’OCDE, concretament l’article 26 inclòs en el model del conveni estàndard d’aquest organisme, molt semblant als acords que Suïssa o Luxemburg han signat amb França, Alemanya o Estats Units”.
Per tant, el comunicat acaba dient que “d’acord amb el principi de level playing field (mateixes regles de joc per a tothom), Andorra es trobarà en la mateixa situació que qualsevol d’altres estats amb una normativa que protegeixi el secret bancari amb les excepcions previstes en el projecte de Llei d’intercanvi d’informació, com Luxemburg, Suïssa, Àustria, o Bèlgica”.