1,5 milions d’impagaments d’ISI i IPI

Autor: d. moreno/ g. pérez
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 d'Agost de 2009

“Estem per complir la llei.” El cap de Govern, Jaume Bartumeu, justificava d’aquesta manera ahir la publicació, al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra (BOPA), del llistat de 316 deutors amb nom i cognoms que no han fet, en el període estipulat, el pagament de l’ISI corresponent als serveis empresarials i professionals i de l’impost de producció interna (IPI).

En total, una suma que ascendeix a prop d’1,5 milions d’euros i que correspon a impostos de l’any 2007 que s’haurien d’haver abonat al llarg del 2008. Bartumeu va manifestar que si hagués estat un llistat reduït es podria atribuir a “situacions concretes de dificultat”, però va manifestar que és “prou significativa” com per engegar un tràmit que ja fixa la pròpia normativa. “Es tracta d’un procediment que estableix la llei per fer complir les obligacions tributàries”, va comentar. L’edicte publicat al BOPA recorda als deutors que ja s’ha iniciat l’anomenat període de constrenyiment i que, per tant, a la quantitat que deuen a l’administració central ja se li ha aplicat el corresponent recàrrec.

Segons la liquidació de comptes de l’exercici 2008 feta pública per l’anterior govern, l’executiu va recaptar 83,2 milions d’euros en concepte d’ISI. La quantitat més elevada (53,24 milions) cor – respon a l’impost que han d’abonar les entitats bancàries, mentre que 2,86 milions es van recaptar de l’ISI de les assegurances i 27,19 més de l’ISI de serveis, al que correspondrien els deutors que publica el BOPA. Tenint en compte que també s’afegeixen els obligats tributaris que no han abonat l’IPI (impost pel qual les arques governamentals van recollir 2,85 milions d’euros) el deute global d’1,5 milions correspondria a un 5% del total recaptat per l’administració central per aquests dos conceptes l’any passat.

TRETZE DIES PER RECÓRRER

Els deutors tenen ara tretze dies hàbils per recórrer davant del Govern si és que no estan d’acord amb la quantitat que se’ls reclama. Però l’edicte també deixa clar que el possible recurs “no eximeix del pagament del deute tributari” que s’ha de fer efectiu a les dependències del servei de tràmits de l’edifici administratiu.

Les quantitats que el Govern reclama als més de tres-cents ciutadans difereixen, i força. Hi ha des de qui està pendent d’abonar un centenar d’euros fins a qui acumula un deute que ascendeix a 50.000 euros. S’ha de tenir en compte que totes les xifres inclouen el recàrrec per no haver pagat en el termini fixat per la llei.

El ministre de Finances i Economia, Pere López, ja va denunciar en declaracions al Diari que el Govern anterior no havia fet res per reclamar l’ISI als morosos i que tampoc havia exercit el suficient control per corroborar que les declaracions presentades cor responien a la realitat. L’executiu actual té la intenció de corregir- ho. Jaume Bartumeu va insistir que, tot i que “hi poden estar incloses situacions concretes de dificultat”, el llistat és massa llarg.

pdf3.jpg