El Govern aprova la llei d’intercanvi de dades i l’entrarà a tràmit demà

Autor: gabriel pérez/ dolors moreno
Font: diari d'andorra
Publicat el: 6 d'Agost de 2009

El Govern entrarà demà a tràmit al Consell General la llei que fixa els processos d’intercanvi d’informació fiscal.

Així ho va anunciar ahir Jaume Bartumeu, que també va entregar un esborrany del text als grups parlamentaris. El màxim responsable de l’executiu va enviar un clar missatge al parlament. Tot i admetre que els terminis de tramitació de la legislació “depenen de Sindicatura”, va afirmar que “al país li convé que estigui aprovada a principi de setembre”.

Bartumeu va apuntar que el text final “recull suggeriments de canvis” demanats durant la sessió del Consell d’ara fa una setmana i va explicar que “en tornarem a parlar tant amb CR com amb ApC”. De fet, amb els centristes s’hi va reunir ahir mateix, tot just després de la roda de premsa posterior al consell de ministres.

De la trobada, el president del grup d’ApC, Eusebi Nomen, en va sortir amb una posició qualificada de “neutra”. El conseller va optar per no valorar encara el text, però va retreure a l’executiu que “ens l’han donat i ens han dit que si volem fer comentaris haurà deser via esmena, fet que va contra l’esperit de treballar junts”. El parlamentari va apuntar que “estudiarem el text” i serà llavors quan “ens plantejarem què fem”. De la seva banda, el grup reformista preveu reunir-se avui per estudiar l’esborrany i poder donar-ne l’opinió.

El projecte de llei, tal com va avançar el Diari, desenvolupa les disposicions en matèria d’intercanvi de dades previstes per l’OCDE. El text preveu les condicions que hauran de reunir les peticions d’informació i el procediment que se seguirà un cop arribi la demanda. La persona investigada podrà recórrer fins a tres cops –al ministeri de Finances primer i després a la Batllia i en darrera instància al Superior–. Tot aquest procés durarà un màxim de tres mesos durant els quals l’execució de la decisió quedaria en suspens.

Un altre punt inclòs és que la llei no serà retroactiva i, per tant, afectarà només les peticions fetes després de l’entrada en vigor dels acords d’intercanvi o dels convenis de doble imposició, que també són mencionats tal com havia sol·licitat CR. Per últim, també es faculta l’INAF per assolir acords amb bancs centrals o autoritats de supervisió financera d’altres estats on també s’estableixi un procediment per a la demanda de dades fiscals.

pdf3.jpg