El Govern canviarà els criteris amb què valora la feina dels funcionaris

Autor: Gabriel Pérez / Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 5 d'Agost de 2009

El Govern ha decidit suspendre les avaluacions que, a partir de la tardor, havien de fer als funcionaris en virtut del bienni 2009-2010 del sistema de gestió de l’acompliment (GADA). Amb aquesta mesura, l’executiu pretén afrontar amb més seguretat legal les reformes dels criteris que s’empren per valorar la feina dels treballadors públics, canvis que es faran al reglament del complement salarial i que han d’estar enllestits de cara a l’any vinent.

Aquesta decisió es va comunicar fa uns dies als representants de l’Associació de Personal Adscrit a l’Administració Pública (Apaag) i ahir a dirigents d’altres sindicats de funcionaris en una trobada en què va participar el propi cap de Govern, Jaume Bartumeu. Segons van apuntar fonts properes a l’executiu, l’aturada del procés d’avaluació del GADA és necessària perquè un dels punts que es podria tocar en la modificació del reglament és, justament, els criteris de valoració de la feina dels treballadors. De fet, el de l’ensenyament serà l’únic cos que ja haurà fet una avaluació el 2009, la del primer semestre.

La mesura, segons les fonts, també apunta cap a una altra direcció: el canvi de Govern també suposa una variació dels objectius establerts a inici d’any, i això s’ha de contemplar a l’hora de fer la valoració. La mesura ha estat ben acollida pels sindicats, amb els quals l’executiu vol treballar en consens per modificar aquest reglament. Aquestes converses començaran al setembre amb l’objectiu de poder acordar el nou reglament abans del gener. El que sí que és clar és que els funcionaris seran recompensats per l’avaluació d’aquest any, que el Govern preveu pagar el 2011 .

Satisfacció sindical
Així, el president de l’Apaag, Albert Verdú, va apuntar que les intencions expressades pel Govern concorden amb les seves peticions. “Es vol un sistema que realment premiï els mèrits i que sigui el més objectiu possible, quan l’actual té carències”, va explicar el dirigent sindical, que considera de gran importància que les modificacions que es portin a terme en la normativa “evitin en la mesura del possible la subjectivitat del gestor que mesura i unifiquin criteris”.

Verdú va expressar que, al menys des de la seva entitat, la voluntat és col·laborar al màxim amb l’exectiu per poder assolir un reglament que acontenti totes les parts. “Treballarem conjuntament per millorar-lo i que estigui enllestit el 2010 per poder reiniciar les avaluacions”, va assegurar el representant de l’Apaag.
El president del sindicat, però, té clar que d’una forma o d’una altra el 2009, tot i que no es faci ara l’avaluació, haurà de comptar per al bienni. “El que es fa amb el GADA és valorar la feina feta i aquest any els funcionaris hem treballat. Per tant, caldrà trobar una solució per tenir-ho en compte”, va comentar.

L’Apaag aplaudeix la decisió de regularitzar els eventuals més antics
El president de l’Apaag, Albert Verdú, va valorar de forma positiva les declaracions del ministre d’Economia i Finances amb què apuntava la possibilitat de convertir els funcionaris eventuals que faci anys que són a l’administració en fixos. El dirigent sindical va recordar que aquesta situació “és un tema que reclamen des de fa temps, també amb l’anterior Govern, perquè és irregular i deixava desprotegides les persones afectades”. Verdú va indicar que “no és parlar d’una ampliació sensible de la massa salarial de la funció pública”, ja que en relació amb el total, el nombre de treballadors en aquesta situació de “temporalitat” és “reduït”. El màxim responsable del sindicat, a més, va apuntar que la majoria d’afectats “tenen nivells salarials molt baixos”. El president de l’entitat va recordar també que “de les declaracions del ministre es desprèn que es tractarà de casos en els quals l’allargament dels contractes s’ha anat fent perquè hi ha una necessitat real d’aquesta persona i en els quals no té sentit deixar vacant la seva plaça”.

pdf3.jpg