Bartumeu i Bonrepaux, disposats a millorar les connexions amb França

Autor: marc rodríguez
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 29 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va reunir ahir amb el president del Consell General de l’Arièja, Augustin Bonrepaux, al despatx presidencial de l’edifici administratiu en el que va suposar la primera trobada amb “un amic d’Andorra des de fa molts anys”, en paraules del socialdemòcrata, i on es va constatar la necessitat “urgent” de millorar l’eix de comunicació viària amb França.

Concretament, l’accés terrestre que implementaria significativament la connexió amb territori francès, segons van coincidir els dos dirigents a la reunió de treball, és el que uneix Tarascó amb la boca del túnel de Pimorent.

Amb la intenció, segons Bartumeu, d'”acostar-nos al nostre veí del nord” i treballar per a la millora de l’eix de comunicació Tolosa-Barcelona, el Principat està disposat a fer l'”esforç conjunt” que es requereix per aconseguir aquesta fita. La implementació es materialitzaria amb la forma d’una via ràpida, després d’arreglar els 53 quilòmetres de carretera que separen Tarascó de la frontera espanyola, la clau del projecte. Bonrepaux es va mostrar optimista respecte a les possibilitats reals que això sigui una realitat d’aquí a uns anys, tot i que no va poder concretar en quin termini es podrien enllestir les obres. El que importa, segons va comentar, és fixar l’objectiu comú, el primer pas per cloure amb una millora que ja s’ha fet en molts trams que separen el Principat de la ciutat de Tolosa.

El representant francès, que va aprofundir amb Bartumeu dins els continguts dels dossiers d’interès comú, segons van afirmar després de la reunió, va reconèixer que la xarxa de connexió ferroviària ja ha estat significativament remodelada en els últims anys. Tot i això, va situar com l’assignatura pendent l’accés per carretera, considerant com “una llàstima” el fet que “Andorra no es pugui beneficiar de les comunicacions amb França”.

AMB EL TURISME COM A REPTE

Les actuacions pel que fa a infraestructures per modificar l’accés a Tolosa va lligat, a banda de l’evident repercussió sobre els residents francesos, a la voluntat de promocionar la marca Andorra, país dels Pirineus i impulsar l’atractiu turístic a banda i banda de la serralada, aclaparant quotes superiors dels mercats veïns i a escala internacional.

El turisme, de fet, va ser el segon dels grans temes en què Bartumeu i Bonrepaux van aprofundir a la seva trobada. Posteriorment, l’exdiputat de l’Assemblea Nacional francesa va reunir-se amb la cònsol major d’Andorra la Vella, Rosa Ferrer, per acabar de cloure la jornada de treball. Abans d’això, però, Bonrepeaux va firmar al llibre d’honor a l’edifici administratiu de Govern. El dirigent francès va traslladar a tots els representants andorrans que “no és pas impossible” aconseguir els objectius plantejats a la trobada amb el cap de Govern.

pdf3.jpg