La nova direcció estudia canviar el sistema de treball del cos de bombers

Autor: cinta audí
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 de Juliol de 2009

La nova direcció del cos de bombers, encapçalada per Joan Carles Recasens (de la mà de Jordi Farré a la sotsdirecció) estudia aplicar un nou sistema de treball al cos.

Es tractaria d’un organigrama que presentaran més endavant al ministre, segons va explicar ahir el mateix Recasens. “Estudiarem els horaris que poden funcionar millor per donar una màxima resposta i capacitat del servei”, va informar el nou responsable. Per això, caldrà avaluar les opcions i veure si és més operatiu recuperar els torns de treball de 24 hores (un sistema que es va deixar d’aplicar durant l’anterior mandat, amb Antoni Riberaygua al comandament del ministeri i que va aixecar molta polseguera entre el col·lectiu), o aplicar el de 12. O bé continuar amb el sistema mixt que hi ha ara mateix i que suposa treballar 12 hores de dilluns a divendres i fer torns de 24 els caps de setmana. “Tot i que ara mateix no es pot dir si es retornarà als torns de 24 hores, no hi ha res decidit”, va insistir Recasens. El que sí que té clar la nova direcció és que les modificacions que s’acabin proposant –sempre hauran de tenir l’aval del departament d’Interior i del Govern– hauran estat consensuades abans amb els implicats. “Això és un treball conjunt i ja tenim previst reunir-nos amb els oficials i els sotscaps de sector per parlar-ne”, va explicar. I també cercaran el parer de l’Associació de Bombers (ABA).

En tot cas, el cap visible del departament va ressaltar que “el que no farem és proposar coses que no funcionin del tot i que no estiguin ben tancades, i tampoc no treurem cap conclusió sense saber quins efectes té per a la població, per al Govern i per als bombers”.

EL SISTEMA MIXT, POC OPERATIU

Encara no fa ni un any que els membres del cos d’extinció d’incendis i salvament funcionen amb el sistema de torns mixt (el quinze d’agost passat es va començar a posar en marxa) i la valoració que en fa Recasens no és excessivament positiva. “El cert és que operatiu, no ho és; ho és més el de 24 hores, perquè es pot treure més rendiment”, va comentar. En aquest sentit, l’oficial considera que el sistema de treball de 12 hores, pel que fa a la formació, “tampoc va bé del tot”, ja que cal recordar que el 80% de l’horari dels professionals del cos a Andorra se centra a fer tasques de formació, logística, entrenaments i GRIM.

Tanmateix, no deixa de banda que “fa 48 anys que es va crear el cos i que des de llavors fins no fa un any es feia l’horari de les 24 hores, i no crec que hagi anat tan malament; tota la professionalitat del cos l’hem aconseguida amb aquest horari”. Si es recupera el sistema tradicional, els bombers treballaran de nou 72 dies l’any.

pdf3.jpg