La societat civil, satisfeta amb la reunió de la taula econòmica

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 18 de Juliol de 2009

Satisfacció i ganes de treballar. Aquest és l’estat amb què la societat civil va sortir de la primera reunió de la taula de diàleg per al pacte pel treball i el desenvolupament econòmic que el Govern va convocar dijous i que s’ha de tornar a trobar a final de setembre. La majoria d’agents econòmics presents a la reunió van valorar molt positivament la iniciativa del Govern, així com les línies d’actuació esbossades durant la primera presa de contacte.

“La impressió només pot ser bona perquè per primera vegada s’ha fet una taula d’aquestes característiques a Andorra”, va comentar ahir el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir. El màxim responsable de la patronal de les grans empreses va valorar molt positivament que els grups de treball creats a la reunió d’ahir i que són els que portaran el veritable pes del diàleg coincideixin amb les comissions de treball de la CEA: “Les matèries assignades als grups de treball són els mateixos temes de què s’ocupen tres de les quatre comissions de la CEA”.

De totes les matèries tractades, per a Altimir i per a la patronal la clau està en la reactivació econòmica perquè “si no hi ha negoci, no serveix de res parlar de fiscalitat o parlar de formació”. Un altre punt essencial i que, segons el president de la CEA, s’hauria d’abordar immediatament és el de l’obertura econòmica, que passa per “rectificar” i “ampliar” una llei que la patronal sempre ha qualificat d’insuficient. Altimir va insistir que, “un cop solucionat l’assumpte urgent del secret bancari”, els esforços del Govern en matèria econòmica s’haurien de centrar en l’obertura i en l’aixecament de la doble imposició que llasta les iniciatives empresarials al país. En aquest sentit es va mostrar confiat en què l’oferta d’ajuda per negociar els convenis de doble imposició que el copríncep francès ha fet a Bartumeu sigui sincera i doni fruits.

L’únic punt que no va deixar del tot satisfet Altimir va ser l’afirmació del cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va dir que la taula de diàleg tindria caràcter consultiu, que es tindrien en compte les seves conclusions, però que no serien vinculants. “Volem que se’ns tingui en compte i estaria bé que els acords a què arribem fossin vinculants”, va declarar el president de la CEA.

Des de la Cambra de Comerç, tot i que no es va voler entrar en extenses valoracions de contingut, sí que es va manifestar la satisfacció per la reunió i per la possibilitat de tractar els reptes econòmics des d’una perspectiva global i basada en el llarg termini. La directora de l’entitat, Pilar Escaler, es va mostrar convençuda que durant l’estiu aniran sorgint altres assumptes que concretaran les grans línies d’actuació.

“POSAR ELS RELLOTGES A L’HORA”

També la Pime es va sumar als elogis cap al cap de Govern i el ministre de Finances, Pere López, per la tasca iniciada amb la trobada de dijous. El president de la petita i la mitjana empresa, Marc Aleix, va elogiar l’Executiu per haver reunit per primera vegada una taula d’aquest tipus i va voler posar l’èmfasi, a més de en la reactivació econòmica i les relacions amb Europa, en la qüestió social, ja que, va dir, cal que Andorra “posi els rellotges a l’hora” en matèria de drets socials per atreure i mantenir mà d’obra qualificada.

pdf3.jpg