Els comptables aproven el pla de López i aposten per més formació

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Juliol de 2009

El Col.legi de Comptables i l’Associació de la micro, petita i mitjana empresa (Pime) veuen amb bons ulls la modificació del pla comptable que vol dur a terme el ministre d’Economia i Finances, Pere López, tot i que adverteixen que caldrà més formació, ja que la gestió de tresoreria suposa un canvi per a la titulació de molts professionals del país.

Segons va explicar el secretari del Col.legi de Comptables i tresorer de la Pime, Guillem Matas, la majoria de comptables del país tenen una titulació espanyola i el model de gestió de tresoreria no existeix a Espanya, a diferència del que passa a França o Alemanya. Això obligaria a un petit procés d’adaptació. Amb tot, Matas va valorar molt positivament que el Govern vulgui canviar i simplificar el pla comptables actual per “adaptar-lo realment al país”. En la mateixa línia, es va felicitar que el nou Executiu vulgui comptar amb els professionals del país a l’hora de fer reformes i va assegurar que està preparant algunes propostes per ferles arribar a López a petició del propi ministre.

D’entrada, Matas coincideix amb les línies generals del procés simplificador que vol dur a terme el ministeri perquè “la majoria de les empreses andorranes són petites i mitjanes i no es pot demanar tant als petits empresaris i als petits comerciants”. Tot i reconèixer que l’obligació de portar un mínim de comptabilitat, “que impliqui un balanç i un compte de resultats”, pot ser positiva per als petits empresaris, des de la Pime i des del Col.legi de Comptables es va advertir, un cop més, dels riscos d’importar models pensats per a mercats amb empreses de dimensions molt més grans.

Pel que fa al canvi del topall màxim per poder-se acollir a la comptabilitat simplificada que vol dur a terme el Govern, Matas s’hi va mostrar d’acord tot i ser partidari de discriminar segons el tipus d’empresa. La idea del secretari del Col.legi de Comptables és que el topall es mantingui en 100.000 euros per a les empreses dedicades a la prestació de serveis i augmenti fins als 250.000 euros per a les empreses que es dediquen al comerç, ja siguin de venda al detall o a l’engròs.

pdf3.jpg