Els empresaris, satisfets per la taula de treball

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 18 de Juliol de 2009

Les principals entitats representades a la taula de diàleg pel treball que va convocar el Govern dijous passat qualifiquen de “molt positiva” la iniciativa del cap de Govern, Jaume Bartumeu, de dialogar amb tots els agents econòmics i socials del país per arribar al pacte per a la constitució econòmica”.

Els participants, de 25 entitats diferents, van expressar una “gran satisfacció” per “l’avenç” que suposa, segons ells, que una trobada així es realitzi per primera vegada.

L’únic punt que les patronals, sindicats i associacions veuen amb recel és el fet que Bartumeu deixés clar que les conclusions no serien vinculants políticament, però afirmen que “és comprensible” i que si han estat consultats és perquè l’executiu “vol tenir-nos en compte”.

Així, per exemple, el president de la Confederació Empresarial (CEA), Xavier Altimir, va explicar que “intentarem que les conclusions siguin el més vinculants possible, perquè realment hi ha idees molt interessants”. El líder de la patronal va especificar que calia “passar a l’acció”, i va ressaltar que la CEA ja té “quatre comissions, i tres són just les mateixes que es van decidir dijous”. Cal recordar que els temes són fiscalitat, formació i diversificació.

D’altra banda, alguns assistents posen de manifest el que hi ha en joc: “Un nou model econòmic per a Andorra”, en paraules del president de la Federació de Comerciants (FACA), David Fraissinet. “Els objectius són compartits entre tots i el més important és que ens posem d’acord en benefici de l’interès general”, va afirmar. Fraissinet va assenyalar que el consens havia de ser l’objectiu primordial “i la missió ha de ser ajudar”. Des de la Cambra de Comerç, la directora, Pilar Escaler, es mostrava més prudent tot declarant que “només hi ha hagut la primera presa de contacte, ja es veurà com evoluciona la feina a partir del setembre, quan es faran les primeres reunions”. La directora només va afegir-hi que el més important era treballar.

El president de l’Associació de la Petita i Mitjana Empresa (PIME), Marc Aleix, va assegurar que estava “molt content” per la iniciativa del Govern, però que l’havia decebut “l’actitud” de la resta d’assistents a la reunió, ja que considera que “cadascú defensa la parcel·la”. Finalment, des de l’USdA, la primera secretària en funcions, María José Espinosa, va concloure després de la reunió que “els empresaris només estan preocupats per la fiscalitat, i a nosaltres ens interessa la gent”.

Dijous mateix, Eusebi Nomen ja va avançar que la formació que lidera se sentia exclosa de la taula, i ahir va remarcar que “el PS escenifica així la manca de voluntat per a la concertació. Els grups parlamentaris hi havien de ser”.

CR ho veu d’una altra manera. El conseller Jaume Serrra va explicar que “entenem que això és una iniciativa del Govern. No la critiquem, ja direm el que calgui dir al Consell General quan es comenci a legislar de debò”.

pdf3.jpg