L’OCDE insta el Govern a signar tres convenis abans del 24 de setembre

Autor: A. Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 16 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, acompanyat del ministre d’Afers Exteriors, Xavier Espot, es va reunir ahir a la tarda a París amb el secretari general de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE), Ángel Gurría, i amb el representant del Copríncep francès, Christian Frémont, per informar sobre com evoluciona el procés per complir els compromisos que es van adquirir a la Declaració de París.

Durant la reunió, Gurría va manifestar al líder de l’executiu que seria “recomanable” que el Principat tingués signats almenys tres convenis d’intercanvi de dades abans del 24 de setembre, la data en la qual se celebrarà la nova cimera del G-20. El representant de l’OCDE va explicar a Bartumeu que, a més, Andorra haurà d’haver aprovat la llei que modifiqui el secret bancari.

Bartumeu va afirmar que “hi ha un marcador simultani sobre la situació a la pàgina de l’OCDE que indica quantes signatures s’han fet, i nosaltres estem desesperadament a zero”. El cap de Govern va explicar que el propòsit de la visita era precisament manifestar la voluntat d’assolir els objectius que ja va fixar-se l’excap de Govern Albert Pintat i explicar els motius del retard, ja que “no podem signar res fins que el Consell General no aprovi la llei necessària per fer-ho”, i que la cambra està configurada des de fa molt poc temps.

Els països dels acords
Jaume Bartumeu va fer saber a Gurría que “França serà el primer estat amb qui signarem un acord d’intercanvi d’informació, tan bon punt la llei estigui enllestida”, i va ser aleshores quan el secretari de l’OCDE va aconsellar al líder socialdemòcrata que signés també dos convenis més, concretament amb Espanya i Portugal. El líder de l’executiu és conscient que el temps és just, però va manifestar que “a la vida hi ha coses més impossibles que aquesta”. També ha comunicat a Gurría que, un cop acabi la negociació amb l’Estat francès començarà amb l’espanyol, i posteriorment, amb Portugal, Bèlgica i els Països Baixos.

Bartumeu també confia que la normativa necessària per portar a terme tot això estarà a tràmit parlamentari a principi del mes d’agost. De fet, en un comunicat facilitat pel Govern es detalla que els propers quinze dies es farà públic un primer esborrany del projecte de llei. Tal com ja ha explicat altres vegades, el cap de Govern va precisar que “no es tracta de cap aixecament del secret bancari de manera global”. Mentre que actualment ja hi ha intercanvi de dades via judicial en casos de corrupció o blanqueig de diners, “amb la nova llei es podrà fer per via administrativa, en casos molt puntuals i sempre que l’Estat que reclami la informació aporti indicis que hi ha una falta”.

Un cop va finalitzar la trobada amb els representants de l’OCDE, la delegació andorrana es va traslladar a l’Elisi, on va ser rebuda pel representant del Copríncep francès, Christian Frémont. La reunió va ser bàsicament per explicar l’estat actual de les negociacions. “Per si a algú li feia falta”, Frémont va insistir que Nicolas Sarkozy “exigeix una vegada més que fem els deures”, segons va afirmar el cap de Govern. De fet, França va reiterar el que ja va manifestar: no vol sota cap concepte que arribi la reunió del G-20 i que l’acord d’intercanvi de dades no s’hagi tancat.

Com a anècdota, Jaume Bartumeu va explicar que tant ell com Xavier Espot van plasmar la signatura al llibre d’or del palau de l’Elisi, en una pàgina impresa expressament per a ells.

pdf3.jpg