L’OCDE aconsella la signatura de tres acords d’intercanvi abans del G-20

Autor:
Font: Bon Dia
Publicat el: 16 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, van mantenir ahir una reunió amb el secretari  general de l’OCDE, Ángel Gurría, a París. En el transcurs d’aquesta trobada, Gurría va manifestar als mandataris andorrans que l’OCDE aconsella “fermament” a Andorra que a primers de setembre no només hagi adoptat la “necessària” modificació de la legislació que protegeix el secret bancari i impedeix l’intercanvi d’informació a nivell administratiu, sinó que en aquesta mateixa data també s’hauria d’haver signat diferents acords d’intercanvi d’informació de nivell qualitatiu amb la República Francesa, Espanya i també amb Portugal.

Bartumeu va aprofitar la reunió per manifestar-li personalment a Gurría la voluntat política del nou Govern d’acomplir els compromisos contrets pel país en la declaració que l’excap de Govern Albert Pintat va signar a París el 10 de març. A més, la delegació andorrana va exposar al secretari general de l’OCDE el calendari de treball per a les setmanes entrants, que inclou el fet que el dia 30 se celebrarà una sessió extraordinària davant del Consell General perquè Bartumeu informi sobre l’estat de les negociacions. De la seva banda, tant Gurría com els seus col·laboradors van reiterar que quan comenci la propera reunió del G-20, el 24 de setembre, Andorra no pot trobar-se en la mateixa situació en què es troba avui. D’aquesta manera, la delegació andorrana també va exposar que tant bon punt es pugui acabar la negociació amb França se seguirà una negociació amb el Govern espanyol i també amb els executius de Portugal, Bèlgica i Holanda, perquè aquests darrers països ja han demanat a Andorra una negociació per establir convenis d’intercanvi d’informació.

Trobada amb Frémont

Acabada la reunió amb els representants de l’OCDE, la delegació andorrana va mantenir una trobada amb el representant del copríncep francès, Christian Frémont, al qual van informar de la trobada que havien mantingut amb l’OCDE i del calendari previst per a les setmanes entrants. Frémont va reiterar el posicionament de Nicolas Sarkozy que les institucions andorranes facin els passos necessaris per acomplir, al més aviat possible, els continguts de la Declaració de París. D’aquesta manera es va tornar a posar de manifest que França no vol que se celebri la reunió del G-20 el 24 de setembre sense que Andorra hagi signat, si més no, un acord d’intercanvi d’informació amb aquest país.

 pdf3.jpg