L’acord fiscal amb França, Espanya i Portugal s’ha de tancar en 2 mesos

Autor: Iago Andreu
Font: El periòdic
Publicat el: 16 de Juliol de 2009

Andorra no només haurà de començar a fer els deures abans de la cimera del G-20 del 24 de setembre a Pittsburg, sinó que, a més, la comunitat internacional espera que els tingui força avançats. L’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) va «aconsellar», per utilitzar una paraula força diplomàtica, que el Principat arribi a la cimera del G-20 amb la reforma del secret bancari enllestida i amb, com a mínim, tres acords d’intercanvi d’informacions fiscals signats amb França, Espanya i Portugal.

Així ho va fer saber ahir el secretari general de l’OCDE, Ángel Gurría, al cap de Govern, Jaume Bartumeu, i al ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, que es van reunir amb ell a París. Segons el comunicat fet públic ahir al vespre pel Govern, Gurría va manifestar «de manera molt diàfana» que a la reunió del G-20 del 24 de setembre «Andorra no pot trobar-se en la mateixa situació que avui», és a dir, sense haver signat cap conveni d’intercanvi de dades fiscals tot i haver–s’hi compromès fa més de quatre mesos. Des de l’OCDE es va «aconsellar fermament» a Andorra que al setembre «no solament hagi adoptat la necessària modificació de la legislació que protegeix el secret bancari i impedeix l’intercanvi d’informació en l’àmbit administratiu, sinó que també hauria d’haver signat diferents acords d’intercanvi d’informació de nivell qualitatiu amb França, Espanya i Portugal».

Bartumeu va explicar a Gurría que espera tenir enllestits en els propers 15 dies un esborrany del projecte de llei de reforma del secret bancari que el Govern enviarà al Consell a principi d’agost i que, tan bon punt hagi conclòs les negociacions amb França per a l’intercanvi de dades, iniciarà les converses amb Espanya i també amb els governs de Portugal, Bèlgica i Holanda, ja que aquests darrers països també han demanat a Andorra iniciar les negociacions per tancar convenis d’intercanvi d’informació. El cap de Govern també va informar sobre la sessió monogràfica que el Consell General celebrarà el 30 de juliol.

INSISTÈNCIA DE SARKOZY /

Després de la reunió amb el secretari general de l’OCDE, la delegació andorrana es va desplaçar al Palau de l’Elisi per entrevistar-se amb el representant personal del copríncep francès, Christian Frémont, i amb el seu cap de gabinet, Pascal Escande. Bartumeu i Espot van explicar als representant del copríncep el contingut de la reunió amb l’OCDE i van informar del calendari institucional previst per a fer les reformes necessàries abans de la cimera del G-20.

Segons s’explica en el comunicat fet públic ahir, Frémont va insistir novament en la posició ja coneguda del copríncep francès, Nicolas Sarkozy, que «no vol de cap manera arribar a la reunió del G-20 del 24 de setembre sense que Andorra hagi signat ja, almenys, un acord d’intercanvi d’informació amb França».

DIFERÈNCIES ENTRE PARTITS  /

La urgència manifestada ahir pel secretari general de l’OCDE aporta noves dades al debat entre les forces polítiques amb representació parlamentària que no coincideixen al 100% sobre la manera de procedir a l’intercanvi de dades fiscals. Mentre que des del Govern s’ha insistit reiteradament en la necessitat d’accelerar les reformes i la conclusió d’acords d’intercanvi d’informació bancària, els partits han mostrat posicions no coincidents.

PS i CR comparteixen les presses del Gabinet Bartumeu, per bé que els reformistes insisteixen que cal forçar les altres parts a comprometre’s a negociar l’aixecament de la doble imposició tan bon punt Andorra tingui enllestit el seu marc fiscal. Des d’ApC s’insistia fins ara que l’intercanvi d’informació era prioritari, però no urgent, i que s’havia de negociar conjuntament amb la fi de la doble imposició.

 

 

Mònaco i Suïssa signen l’intercanvi de dades amb Bèlgica i Àustria

Mentre Andorra encara no ha signat cap dels 12 acords necessaris per abandonar la llista grisa de paradisos fiscals de l’OCDE, la resta d’estats i jurisdiccions que acompanyen el Principat en aquella categoria s’afanyen a concloure convenis d’intercanvi de dades que els permetin treure’s de sobre l’etiqueta de paradís fiscal no cooperant. Ahir va ser el torn de Mònaco i Suïssa, que van concloure, respectivament, acords d’intercanvi d’informacions fiscals amb Bèlgica i Suïssa. El principat de la Costa Blava no havia signat cap acord d’aquestes característiques des del conveni de cooperació que va concloure amb França el 1963. Les autoritats monegasques van insistir ahir en el fet que l’acord amb Bèlgica preveu l’intercanvi de dades fiscals “cas per cas i sobre demandes concretes i fonamentades” i que en cap cas autoritza “la pesca generalitzada d’informacions”.

Deixant de banda el cas de França, que manté una relació de tutela amb Mònaco, és el primer cop que el principat accedeix a l’intercanvi d’informacions a nivell administratiu, ja que fins ara només cooperava en l’àmbit judicial i mitjançant una comissió rogatòria. Els propers països amb els quals Mònaco espera concloure acords d’intercanvi de dades fiscals són els Estats Units, el Brasil, la Xina i l’Índia.

D’altra banda, també ahir, el govern suís va signar un nou acord d’intercanvi d’informació fiscal, aquest cop amb Àustria, l’onzè conveni que conclou la Confederació Helvètica des que l’OCDE la va situar a la llista grisa l’abril passat. D’aquesta manera, Suïssa es queda només a un acord de tenir els 12 necessaris per sortir de la llista, després d’haver signat, a més de amb Àustria, amb Dinamarca, Luxemburg, Noruega, França, Mèxic, els EUA, el Japó, Holanda, Polònia i el Regne Unit. De fet, tal com ja és habitual en tots els acords d’aquest tipus que signa Suïssa, el conveni tancat ahir és una revisió d’un conveni ja existent que aixecava la doble imposició entre els dos països i que ara s’ha adaptat als estàndards de l’OCDE.

pdf3.jpg