Bartumeu demana als ministres que parlin de fets i no d’intencions

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic
Publicat el: 16 de Juliol de 2009

Jaume Bartumeu sembla decidit a conjurar-se contra qualsevol tic que pugui recordar alguns anys dels gabinets liberals, en què les declaracions i les filtracions provinents de l’Executiu eren la nota dominant, i per evitar-ho ha demanat als seus ministres i secretaris d’Estat la màxima disciplina. Així es desprèn del missatge d’orientació política fet públic ahir al BOPA i en què Bartumeu, a més, commina el Govern a dedicar més atenció a la societat civil i als debats al Consell General.

“Hem de donar preferència a constatar i explicar una actuació més que no pas a anunciar una intenció”, demana el cap de Govern en l’escrit adreçat als ministres i secretaris d’Estat. En el mateix fragment en què es fixen les directrius sobre les declaracions públiques dels membres del Govern, Bartumeu demana que no comprometin mesures que encara s’estan estudiant ni afectin la tasca de qualsevol altre membre de l’Executiu.

En la mateixa línia, el cap de Govern recorda als membres del seu Gabinet que no es poden fer públiques les qüestions de l’ordre del dia del Consell de Ministres abans que es reuneixi. Del missatge també se’n desprèn que les reunions setmanals del Govern són el lloc per dirimir les divergències, ja que Bartumeu va recordar que l’Executiu és un òrgan col.legiat i que això impedeix als seus membres manifestar-se en contra de les decisions acordades.

Més enllà de fixar unes directrius sobre la coherència interna del Govern, Bartumeu també va demanar als seus ministres un canvi en les relacions de l’Executiu amb el Consell General. El cap de Govern vol que els membres del seu Gabinet dediquin “tot el temps i tota l’atenció” a defensar les lleis en seu parlamentària, una tasca que Bartumeu considera “un honor i no pas una obligació feixuga”. En la mateixa línia, el missatge inclou una exhortació a respondre “amb diligència i precisió” les preguntes i les demandes d’informació dels consellers generals.

SIMPLIFICACIÓ NORMATIVA
Totes les directius contingudes a l’escrit van encaminades, segons Bartumeu, a posar de manifest que “estem governant Andorra d’una altra manera” i, per tant, no hi podien faltar una sèrie de recomanacions quant a les relacions amb la societat civil. El cap demana als ministres i secretaris d’Estat proximitat a la societat civil i “romandre més disponibles per als ciutadans”. Amb tot, també adverteix que “caldrà esvair la idea equivocada que vol veure en la intervenció del Govern la solució per a tots els mals”.

Més enllà d’exhortar-los a trobar la “justa mesura” de la intervenció de l’Estat, Bartumeu també demana un esforç per simplificar la normativa existent, no recórrer per sistema a noves normes per solucionar els problemes i remoure totes aquelles disposicions obsoletes.

pdf3.jpg