El Govern preveu un dèficit d’uns 160 milions en l’exercici del 2009

Autor: Aleix Tugas
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 15 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, i el ministre d’Economia i Finances, Pere López, van comparèixer ahir per explicar els primers resultats de l’exhaustiva revisió de les arques de l’Estat que es va encarregar. El titular d’Economia calcula que el dèficit que hi haurà quan es tanqui l’exercici d’enguany serà “d’uns 160 milions d’euros”. A més, López va precisar que el dèficit definitiu de l’any anterior es va situar concretament en 114 milions.

Tot i que els responsables del Govern van destacar que estan executant un pressupost ja aprovat pel Consell General, des del ministeri es vol impulsar tota una sèrie de mesures per intentar que, finalment, el resultat no sigui tan negatiu o, com a mínim, “no superi la xifra d’exercicis anteriors”. Així, Pere López va avisar que es fa necessari “tot un replantejament del funcionament de l’administració”. Entre altres coses, el ministre es va referir a “una revisió a fons de tots els contractes”.

De tota manera, el ministre va destacar que en la previsió encara no s’hi havia computat la retallada de ministres i també dels sous dels membres de l’executiu, fet que, segons López, “ha de suposar un estalvi important”, tot i que encara no s’ha quantificat.

Retallada al proper pressupost
A més, Jaume Bartumeu també va anunciar ahir que l’executiu ja ha começat a treballar en les línies directrius per confeccionar el pressupost de l’exercici del 2010. En aquest sentit, Pere López va destacar que “el projecte de llei podria estar enllestit a principi d’octubre”.

El ministre va destacar que s’han començat a ponderar totes les variables, fins i tot els plurianuals d’inversió. Un factor que no deu haver resultat gens còmode al gabinet de Bartumeu, ja que López va manifestar que la majoria corresponien “a les adjudicacions que es van portar a terme durant el darrer mes de l’anterior equip de govern”.

Per als càlculs, l’executiu compta amb una previsió de quin hauria de ser l’IPC al final de l’any. López va explicar que podria situar-se aproximadament en el 0,9 per cent. El ministre d’Economia també va advertir que “hem d’elaborar el presupost gairebé des de zero, i no hi ha cap partida que tingui la permanència assegurada”, malgrat que algunes ho hagin estat històricament. En concret, López va declarar que s’havia marcat com a objectiu “reduir un 20 per cent les despeses de funcionament”, tot i que ja va assenyalar que seria difícil d’assolir.
López va posar en relleu que aquesta reducció de la despesa “és indispensable” per tirar endavant el projecte polític socialdemòcrata”, ja que “els ciutadans tenen unes necessitats que nosaltres hem de cobrir”. També va advertir que es faria una anàlisi a fons “partida per partida”, necessària per al “marge que necessita el nostre projecte polític”. Particularment es va referir a projectes com el del museu arxiu de la Massana, “que sens dubte caldrà revisar”.

L’executiu vol sancionar les empreses que no presentin els comptes

El ministre de Finances va aprofitar la compareixença d’ahir per anunciar els canvis que l’executiu vol introduir en el pla comptable, que va començar a funcionar l’1 de gener. La novetat més important és que l’executiu vol introduir un codi sancionador per penalitzar les empreses que no presentin els comptes, ja que actualment les companyies que no ho facin només són objecte d’una anotació al registre corresponent.

Al mateix temps, López va avançar que també es vol modificar la Llei de Comptabilitat fent que presentar els balanços sigui una tasca més senzilla i accessible per a les empreses més petites. Així, l’executiu podria considerar l’increment del llindar que existeix en aquest moment per poder entregar el model simplificat, que se situa en els 100.000 euros de facturació anual. Es tracta d’una decisió que ja s’ha comunicat a la Cambra de Comerç i a la Confederació Empresarial, dues entitats que ja van declarar que aquesta quantitat era massa baixa. López no va precisar quin seria el nou llindar, però cal recordar que els empresaris suggerien que sigués de prop de 300.000 euros anuals. El titular d’Economia i Finances també va destacar que revisaria el procediment general del pla comptable, per fer-lo més simple i perquè no perjudiqui els petits comerços.

pdf3.jpg