El Govern preveu tancar el 2009 amb un dèficit de 160 milions de €

Autor: Iago Andreu
Font: El Periòdic
Publicat el: 15 de Juliol de 2009

El Consell de Ministres va començar a debatre ahir el que és un dels projectes de llei més crucials de l’any: el del pressupost. I per fer-ho, el Govern va començar per la fotografia de la situació actual: 114 milions d’euros de dèficit el 2008 i 160 milions previstos per al 2009. Les previsions de l’Executiu, segons va explicar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, són que el projecte de llei de Pressupost estigui enllestit el 10 d’octubre i que la despesa de funcionament es redueixi el 20%.

Poc més d’un mes després de la constitució del Govern, el Ministeri d’Economia i Finances ja té pràcticament enllestida la revisió de la situació financera de l’Administració i és amb aquestes dades a la mà que s’inicia la revisió a fons dels comptes públics. Segons va explicar López, el Govern xifra el dèficit en el tancament de l’exercici de l’any passat en 114 milions d’euros, una dada superior a la calculada per l’anterior Gabinet liberal. D’altra banda, el dèficit previst per al tancament dels comptes d’aquest any arriba als 160 milions d’euros, una situació que l’Executiu espera que no s’arribi a produir.

“Hem pres una sèrie de mesures encaminades a acabar l’any en una situació millor que la prevista”, va explicar López. Aquestes mesures, que el titular d’Economia i Finances no va concretar, s’engloben en un replantejament del funcionament de tota l’Administració i van més enllà de les retallades dels sous dels alts càrrecs anunciades durant les primeres setmanes del Govern.

L’objectiu de reduir les despeses de funcionament el 20% de cara al pressupost de l’any vinent és, segons López, alliberar recursos que permetin a l’Executiu socialdemòcrata tirar endavant les seves pròpies polítiques. El fet que en la darrera etapa liberal s’optés per pressupostar diverses inversions amb plurianuals fa que ara el Govern tingui poc marge de maniobra, tret que opti per retallar alguna d’aquestes partides. “Si partim de tot el que es va acordar en l’etapa anterior, difícilment podrem fer res”, va valorar López.

És per això que el titular d’Economia i Finances va advertir ahir, en la roda de premsa posterior a la reunió setmanal del Consell de Ministres, que “cap conveni, cap acord ni cap partida històricament pressupostada té garantida la seva presència al pressupost del 2010”. Per tant, no es tracta tant de retallar, sinó de reubicar les despeses. Com a exemple d’aquesta política es podria citar el prop de mig milió d’euros que el Govern podria destinar a atreure passatgers que volin a Alguaire i que han estat alliberats d’una partida destinada al JEF.
D’altra banda, la revisió no solament inclou les despeses pròpiament dites, sinó també les inversions plurianuals. És per això que projectes ja adjudicats poden acabar sent objecte de revisió, tal com ja ha passat amb el de l’Arxiu Nacional o podria passar amb el de la nova seu de la Justícia.

IPC DEL 0,9%
López va explicar que els comptes públics per a l’any vinent, tant de l’Estat com de les societats públiques i parapúbliques, es construiran amb una estimació d’IPC del 0,9%, un valor més baix que el de l’any passat, però lleugerament més alt que els registrats en els primers mesos d’aquest any.

pdf3.jpg