El Govern vol reduir en un 20% les despeses de funcionament en el pressupost del 2010

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 15 de Juliol de 2009

El Govern comença a treballar en el pressupost per al 2010, amb l’objectiu de retallar les despeses de funcionament en un 20%. És un «compromís molt exigent», segons va comentar el ministre d’Economia i Finances, Pere López, però necessari donada l’actual situació econòmica i per tirar endavant les «noves polítiques i el nostre projecte».

Per construir el pressupost de l’exercici vinent, parteixen de la previsió de tancar l’any amb un IPC del 0,9%. Malgrat el retard en el calendari, el ministre va dir que presentaran el projecte al voltant del 10 d’octubre. López va subratllar que l’exercici 2008 es va tancar amb un dèficit de d’uns 114 milions d’euros, i que les previsions preveuen tancar el 2009 amb un dèficit de 160 milions, una situació que el ministre confia de millorar. Per això justifica la necessitat de revisar a fons totes les partides pressupostàries. En aquest sentit, va comentar que cap conveni previ «té garantida la permanència en el pressupost del 2010».

Per alliberar recursos per fer front a les «mancances i necessitats que hem de cobrir », la retallada en el nombre càrrecs i dels salaris suposen un «estalvi important», però també ho seran les partides de plurianuals que seguiran un nou curs com pot ser la de la construcció del Museu de la pau i la identitat i arxiu nacional, de l’arquitecte Frank Gehry. Igualment, López va advertir que es revisarien altres compromisos adquirits, sobretot els darrers d’Ordenament Territorial. Entre aquestes partides també podrien incloure’s les previstes per a la construcció de la nova Seu de la Justícia, si finalment s’atura el projecte actual. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va ser taxatiu en aquest tema: «Quan hi hagi un conveni cert i amb data d’entrega del terreny», sempre que no suposi un retard fora del que sigui raonable «en l’obligació de donar una nova Seu a la Justícia, nosaltres ho acceptarem ». «Si no, no aturarem les obres», va sentenciar. Bartumeu va explicar que des de Sindicatura i del Comú d’Andorra la Vella ha arribat al Govern una petició per aturar el projecte i traslladar la Seu de la Justícia en un altre emplaçament a través d’un conveni amb el Comú de cessió d’un terreny alternatiu.

Bartumeu vol ajustar la situació laboral de l’Escola de Meritxell

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar que «intervindrem abans del nou curs» en el conflicte del personal laboral de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENS). Al seu entendre, com que el pressupost de l’Estat «ha de subvenir despeses» de l’entitat, llavors cal un «control de la despesa i transparència en l’activitat» i, «per tant», la figura del patronat, del qual «aplaudim i agraïm l’aportació », s’ha de revisar. Així, va dir que «no deixarem els treballadors en una zona de «no dret».

L’Executiu vol que es compleixi el Pla Comptable

El Govern preveu introduir modificacions al Pla Comptable per preveure sancions per als que no compleixin l’obligació de presentar els comptes i, d’altra banda, per establir un règim simplificat i s’apujaria el llindar econòmic establert, per facilitar la tasca als petits empresaris.

Batalla creu que «seria un error» que el Principat no participés en el de la Seu

El Govern té la voluntat de participar en el projecte de l’empresa Pyrenair per portar turistes a Andorra des de l’aeroport d’Alguaire aquesta propera temporada d’hivern. L’aportació que hauria de fer és de 480.000 euros, aproximadament, xifra en què participarien l’Executiu, les estacions d’esquí i els comuns, segons el ministre d’Economia i Finances, Pere López.

Aquests diners servirien de garantia per cobrir un 30% de les despeses de gestió, en cas que els vols que contractés l’empresa no s’omplissin suficientment. López va valorar que aquests vols «per a Andorra són importants », i permetran «tornar a ser competitius» en mercats una mica allunyats, com són Gran Canària, Lisboa o Galícia, i dels quals ha davallat el nombre de visitants els últims anys. El ministre va comentar que s’està treballant per tancar un acord les properes dues o tres setmanes perquè aquest hivern ja sigui possible portar uns 10.000 passatgers. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va reiterar que  l’aeroport «de referència » per a Andorra és el d’Alguaire perquè les administracions catalana i espanyola no han donat prioritat al desenvolupament de l’aeroport de la Seu. Malgrat això, Bartumeu va assegurar que el dia que des de l’estat veí es doni prioritat a la infraestructura de l’Alt Urgell, des d’Andorra «es veurà amb bons ulls i interès», però de moment aquest «dossier està tancat». En aquest mateix àmbit, l’alcalde de la Seu, Albert Batalla, creu que «seria un error que Andorra no participés en el disseny del futur aeroport de la Seu», en el qual s’invertiran 3 milions d’euros per adequar-lo per fer petites operacions, vols esportius i d’emergències.

pdf3.jpg