El Govern presentarà uns comptes amb un 20% menys de despeses de personal

Autor: Marià Miño
Font: Bon Dia
Publicat el: 15 de Juliol de 2009

El Govern preveu reduir les despeses de personal fins a un 20% i revisar tots els compromisos presupostaris actuals amb l’objectiu d’alliberar recursos i poder tirar endavant els projectes inclosos al programa socialdemòcrata. El ministre d’Economia i Finances, Pere López, va explicar aquest dimarts les línies bàsiques de la configuració del pressupost 2010, que s’elaborarà en base a un IPC del 0,9% i es presentarà “al voltant del 10 d’octubre”.

El Consell de Ministres va donar el tret de sortida al procés d’elaboració del pressupost sota la premisa de “partir de zero” i alliberar el màxim de recursos dels anteriors pressupostos per desenvolupar el projecte socialdemòcrata. És per això que el titular d’Economia i Finances va avisar que “cap partida històricament pressupostada té garantida la seva continuïtat l’any 2010”.

López va recordar que el dèficit, a tancament del 2008, va ser de 114 milions d’euros, i que “la previsió al tancament del 2009 és de 160 milions, tot i que hem pres mesures que esperem que donin millores”. A més de reduir les despeses de personal en un 20%, el cap de Govern, Jaume Bartumeu, va recordar que ja s’han revisat algunes de les partides, com ara la de l’arxiu museu de la Massana o la nova seu de la justícia. En aquest sentit, Bartumeu va apuntar que ja se li ha demanat una revisió de les partides al Ministeri d’Ordenament del Territori.

La seu de la Justícia, en suspens
Quant al possible canvi d’ubicació de la seu de la Justícia, Bartumeu va matisar que les obres actuals només s’aturaran en el cas que s’arribi a un conveni de llirament de terrenys satisfactori amb el Comú d’Andorra la Vella. El cap de Govern va argumentar que es va plantejar la possibilitat de canviar l’execució d’obra aprovada “després que hi hagi hagut opinions contràries” i que hagi arribat “la proposta de sindicatura i del Comú d’Andorra d’aturar el projecte i traslladar la seu de la Justícia en el marc d’un conveni amb el Comú”. Així, Bartumeu va argumentar que si no es concreten una data i uns terrenys adequats, “no podem aturar les obres, i no les aturarem”.

El PS revisarà la figura del patronat de l’EENM
El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va confirmar el seu compromís amb els treballadors de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENM) i va sostenir que “la figura del patronat necessita ser revisada”, ja que “no només cal un control, sinó també una transparència en l’activitat”. Així mateix, Bartumeu va assegurar que “no deixarem els treballadors en zona de no dret”.

D’altra banda, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, va sostenir que el Govern modificarà el pla comptable per introduir un sistema de comptes “molt simplificat”, incrementar el llindar actual de 100.000 euros i incloure un codi sancionador per assegurar que es lliurin els comptes.

pdf3.jpg