L’USdA demana a Bartumeu satisfer els “urgents problemes sociolaborals”

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòidic
Publicat el: 14 de Juliol de 2009

La jornada d’ahir va ser intensa pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, que va mantenir reunions amb representants de diferents actors economicosocials del Principat. Una de les trobades més esperades, la primera des que és el màxim responsable de l’Executiu, va ser la mantinguda amb representants de la Unió Sindical d’Andorra (USdA), on hi van prendre part el seu secretari general, Gabriel Ubach, la primera secretària, Maria José Espinosa, i un treballador de l’Escola de Meritxell i membre de l’USdA, Pepe Repiso. Tots tres van exposar a Bartumeu la “necessitat” de “no oblidar els urgents problemes sociolaborals” que afecten actualment Andorra, segons va manifestar Ubach a la sortida de la reunió, tot i que van mostrar-se conscients del fet que les reformes econòmiques en què actualment treballa l’Executiu també són “importants”.

Ubach va mostrar-se optimista amb el nou panorama polític, després del “canvi de composició del Consell”, que ara és “més pròxim a la ciutadania”, i va recordar com els “neguits” laborals passen actualment per “l’augment de l’atur, les pensions barates que Albert Pintat va deixar sense resoldre, tot i haver-se compromès, i la precària base salarial”, entre d’altres. Però la situació en què més van incidir els representants de l’USdA va ser la manca d’uns estatuts “satisfactoris” per als treballadors de l’Escola Especialitzada Nostra Senyora de Meritxell (EENS Meritxell).

La unió sindical va remarcar com “el més important de l’escola són els treballadors”, de manera que “cal reprendre el tema de l’estatut, que no ha arribat a bon port” –va ser rebutjat pels treballadors per 49 vots en contra i 24 a favor–, motiu pel qual presentaran la setmana vinent un informe “perquè el Govern pugui decidir, reconeixent i respectant al màxim els treballadors”.

AMB UNICEF I L’ACP
D’altra banda, Bartumeu es va reunir al matí amb la presidenta d’Unicef, Maria Rosa Babot, i la vicepresidenta, Blanca Palau, que van exposar al socialdemòcrata la voluntat de continuar col.laborant amb el Govern amb projectes com ara el que l’ONG té al Camerun –en matèria sanitària, educativa i d’ajuda a les mares–, patrocinat en part per l’Executiu, i que Unicef té previst continuar “dos anys més”. Finalment, el cap de Govern, juntament amb el ministre d’Economia i Finances, Pere López, van rebre representants de l’Associació de Comptables del Principat (ACP), col.lectiu al qual van transmetre la intenció d’apujar el llindar econòmic per tal que les petites empreses es puguin acollir al règim simplificat de comptabilitat.

pdf3.jpg