Andorra torna a ser candidata

Autor: c. audí/ v. Duaso
Font:
Publicat el: 12 de Juliol de 2009

Andorra ha tornat a presentar candidatura per acollir alguna de les etapes de futures edicions del Tour de França. Ho va fer divendres a la nit el cap de Govern, Jaume Bartumeu, als directius de la cursa en el decurs del sopar de festa de l’esdeveniment, després del final d’etapa a Arcalís.

Amb tot, tal com va matisar ahir el responsable de l’executiu, el desig que el país aculli aviat un nou episodi del certamen mediàtic i esportiu de l’estiu el va formular “de paraula”. La carta formal la faran arribar en el seu moment.

De tota manera, Bartumeu va decidir no sol·lictar temporada rere temporada que la cursa trepitgi terra nacional, com van fer els executius passats, i creu que “val més mantenir el contacte”. En aquest sentit, va expressar que “tinc un estil diferent a l’anterior govern” i que “no estic convençut que insistir cada any sigui bo”. El mandatari –considera que amb l’experiència de divendres i ahir s’ha aconseguit “reforçar” la bona relació amb el Tour– s’aferra al compromís del director general, Christian Prudhomme, que la cita no trigarà dotze anys a reproduir-se al Principat.

De la seva banda, el màxim dirigent de le Grande Boucle va fer un balanç “excel·lent” de l’episodi andorrà. Prudhomme va marxar-ne “molt satisfet” per l’organització i l’acolliment del país i també per l’evident entusiasme del públic perquè es torni a repetir l’esdeveniment: “Tant de públic [a Andorra] demostra que la gent té fam de Tour”.

Qualitat hotelera

Un dels punts que el responsable primer de la cursa no va deixar escapar va ser la “qualitat” de la xarxa hotelera que ofereix An-dorra. Va destacar-ho com un dels aspectes forts amb el fet que els establiments estiguin prop del centre neuràlgic, ja que, “fa que els ciclistes guanyin temps”.

D’altra banda, la repercussió que va tenir la setena etapa als mitjans de comunicació va ser molt positiva. L’organització va explicar que l’audiència mitjana de l’etapa de divendres va ser a France Television –a manca dels resultats de la resta de mitjans– del 40%. I l’arribada a la meta va aconseguir apujar els percentatges fins al 55%. La millor audiència d’una etapa aquest any”, segons la direcció. “Estic molt content d’haver superat aquesta audiència, és la primera etapa de muntanya i aquí comença la batalla autèntica”, va concloure satisfet Prudhomme.

ENTREVISTA AMB CHRISTIAN PRUDHOMME, DIRECTOR DEL TOUR DE FRANÇA

Puntual, afable, atent i amb un humor molt característic. Coneix la professió, no en va és periodista i també és el director del Tour de França. Ell és Christian Prudhomme. Té 48 anys. És l’home més buscat per la premsa després dels ciclistes. Ell és el patró de la cursa ciclista més important del món: le Grande Boucle.

Victòria del francès Brice Feillu a la coma d’Arcalís en la primera etapa de muntanya del Tour, moltíssima afició, sortida cap a Saint Girons a l’inici de la vuitena etapa i retorn després de 12 anys a Andorra. Quin balanç fa?

És excel·lent. Esportivament va haver-hi una batalla molt important per guanyar l’etapa. El més positiu per nosaltres (som francesos) va ser que hi va haver un triomf d’un ciclista nostre (Brice Feillu). Més enllà que sigui un francès també s’agraeix que un jove ciclista com ell guanyi una etapa d’aquestes característiques tan dures i també que es tracta d’un debutant al Tour. Aquesta victòria dóna un bon futur a la nostra prova i també m’agrada que continuiï la lluita entre Alberto Contador i Lance Armstrong perquè deixa incertesa al que queda de Tour.

Què té d’especial Andorra?

L’entorn del país dóna molta bellesa al Tour. És molt bonic i amb aquest sol que ha lluit molt més encara. Són uns paisatges preciosos i també m’agradaria destacar els hotels del país. A part de tenir molta qualitat també estan molt a prop de la sortida i això provoca que els ciclistes guanyin temps i estiguin a prop del centre neuràlgic.

En acabar la prova a Arcalís hi va haver una reunió amb el nou cap de Govern, Jaume Bartumeu. Quan tornarà el Tour?

No vull desvetllar el que hem parlat. Ell i jo només esperem que no triguem 12 anys en tornar. Això sí, necessitem una mica de paciència perquè l’organització del Tour necessita temps per prendre decisions i no fer-ho d’un dia per l’altre.

I la llista d’espera com està?

230 candidats per a 35 places cada any… Voldríem satisfer tothom, però no és possible.

Heu concretat alguna nova reunió amb el cap de Govern?

No hem concretat cap altre reunió més. Aquest interès que teniu aquí per tornar a acollir el Tour també la tenen en altres llocs. L’entusiasme que es demostra és molt bo.

Fem una travessa… Qui creu que guanyarà el Tour de França d’enguany?

Hem preparat una etapa molt important el dia abans d’arribar a París perquè volem que el suspens duri fins al final. No vull fer cap pronòstic, però espero que la diferència entre el primer, el segon i el tercer sigui com ara. Molt limitada. Volem que hi hagi una batalla enorme i que duri fins a l’últim moment. Jo estaré molt content si es crea aquesta incertesa. Si això passa trigarem menys de 12 anys a tornar…

Què significa per al Tour el retorn d’Armstrong?

Significa moltíssim. Focalitza molts mitjans de comunicació.

pdf3.jpg