El canvi ja no inspira recels

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Juliol de 2009

La cimera del G-8 celebrada a l’Aquila va servir per constatar els avenços en matèria d’intercanvi d’informació dels països que figuren a la llista grisa, és a dir, la de països poc o no cooperants. Tot i així, la trobada dels principals líders mundials a Itàlia no ha aportat cap gran novetat, a banda de la insistència en fomentar pràctiques de major transparència financera.

Superada l’etapa de constitució del Govern, el nou gabinet amb color socialdemòcrata afronta ara com a màxima prioritat el compliment de la Declaració de París, signada per l’anterior cap de l’Executiu i imposada pel president de la República francesa, Nicolas Sarkozy, que s’ha erigit en paladí del nou ordre mundial que vol acabar amb l’opacitat d’alguns països. En aquest punt, no hi ha espai per maniobrar. No hi ha volta enrere ni excuses per allargar l’execució total del pacte.

Jaume Bartumeu ja ha deixat clar que Andorra farà tot el que faci falta per signar un conveni d’intercanvi d’informació amb França abans de la pròxima reunió del G-20, que tindrà lloc els pròxims dies 24 i 25 de setembre a Pittsburgh. És cert que el termini és curt, però París no acceptarà més excuses ni demores. La voluntat del president francès i copríncep és poder exhibir aquest acord al pròxim G-20, amb un conveni que –és important ressaltar– serà a la demanda i en casos concrets.

Els terminis fixats en aquest document, signat a París el 10 març passat, estableixen que el Govern andorrà hauria de tenir aprovat un projecte de llei per reformar l’actual secret bancari abans de l’1 de setembre pròxim, i el Consell General haurà d’aprovar aquest projecte de llei com a molt tard el 15 de novembre.

És obvi que continuaran existint territoris opacs, però al Principat no li interessa ja estar en cap llista, i és millor cedir i recollir els beneficis del canvi de mentalitat. Només s’ha d’analitzar la trajectòria de Suïssa i Luxemburg (els dos, referents a seguir) i veure com els governs d’aquests dos països estan fent passes importants de cara a aconseguir el reconeixement internacional.

L’OCDE ha tret Luxemburg de la llista dels paradisos fiscals, després de signar els acords sobre intercanvi d’informacions fiscals, segons ha informat l’organització en un comunicat. Suïssa també porta la cinquena marxa i un bon ritme negociador. La intenció de l’Executiu andorrà és consensuar un canvi legislatiu amb els grups parlamentaris per modificar parcialment el secret bancari. La no-retroactivitat és un punt molt important, i la responsabilitat de la banca queda palesa amb l’admissió que comença una nova etapa. El que va generar un gran temor inicial és ara esperança que hi ha sortida.

pdf3.jpg