La important tasca per a Ribas

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 10 de Juliol de 2009

Ahir ja tocàvem des d’aquest espai la difícil situació que travessa el sector de l’hoteleria. S’ha parlat molt de la complicada conjuntura del col.lectiu, que està immers en un procés de refundació en àmbit de patronals. Actualment, els empresaris estan representats per la UH o l’AdHA, dues associacions patronals que, segons s’ha d’entendre, busquen els mateixos objectius.

Fa temps que es parla de la fusió entre les dues patronals. De fet, les negociacions estan molt avançades, encara que no s’ha materialitzat el projecte. Es tracta d’una iniciativa que pot aportar més solucions que no pas conflictes al gremi, especialment en moments complicats com són els actuals. Unificar la veu és un primer pas important per consolidar una mateixa estratègia, i aconseguir d’aquesta manera que el sector s’enforteixi i eviti un clima dispers que no fa més que frenar les diferents iniciatives. Ho va anunciar Jaume Bartumeu durant el debat d’investidura i va sorprendre la cambra parlamentària i els ciutadans. Havia pensat en una figura històrica, Òscar Ribas Reig, per sondejar les possibilitats d’apropament amb Europa. L’excap de Govern, que tancava la llista d’ApC a les darreres eleccions generals, i una figura amb la qual Bartumeu havia mantingut fins ara una relació més aviat freda, és converteix d’aquesta manera en símbol important de la nova diplomàcia dissenyada per l’Executiu socialdemòcrata.

Ribas reuneix l’experiència i el coneixement en les relacions internacionals, és una persona veterana amb influència i prestigi, i també reuneix un requisit destacat, que és el seu coneixement de la realitat andorrana. “Per reforçar la política d’embrancament positiu amb Europa, he demanat al senyor Òscar Ribas Reig, excap de Govern, que sigui ambaixador extraordinari per a les relacions amb la Unió Europea. Amb l’alta missió d’orientar tant les accions d’acostament a les institucions comunitàries com els debats sobre les relacions econòmiques i socials amb Europa”, va explicar el líder socialdemòcrata al Consell General, el maig passat, tot i l’adscripció ideològica que els separen.

El futur passa per Europa. Tant pel que fa als compromisos adquirits amb la Declaració de París, ineludible i essencial, com quant a aquest encaix amb l’entorn europeu en el qual Andorra ha de trobar el seu lloc.

pdf3.jpg