Martí ofereix “lleialtat absoluta” a Bartumeu davant les reformes

Autor: Marc Rodríguez
Font: El Periòdic
Publicat el: 7 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va iniciar ahir la ronda de reunions amb els dirigents comunals per tal de redefinir el nou escenari competencial davant un panorama econòmic marcat pel dèficit de més de 700 milions –sumant Govern i comuns. I ho va fer amb el Cònsol escaldenc, Antoni Martí, el qual li va transmetre la seva “lleialtat absoluta” per tal d'”afrontar les reformes” que el país necessita.

La intenció, segons Martí, és la “suma d’esforços dels comuns amb el Govern” per tal d'”evitar que hi hagi set andorres”. Així, des d’una perspectiva plenament nacionalista, Bartumeu va iniciar el camí per assolir, assenyalant com a possible data el setembre, “un acord o una proposició de llei” que concreti els reptes conjunts.

Martí va reconèixer que, tot i les “trajectòries polítiques diferents” seguides per tots dos dirigents, l’entrevista amb Bartumeu va suposar per ell “un plaer”, ja que a la tercera planta de l’edifici administratiu de Govern es va parlar de “com ajudar els conciutadans”. Per això, primer, cal fer “una reflexió del model intern institucional, sobre les transferències i les competències –comunals– i, si fa falta, sobre la llei de Finances comunals”. El cònsol d’Escaldes va ampliar el compromís del seu Comú a una implementació global afirmant que el que cal ara no són interessos parroquials, sinó “polítiques nacionals” que vagin en la línia de fer “polítiques complementàries en temes com l’atur i l’habitatge”.

L’ENDEUTAMENT, COSA DEL GOVERN
Tot i l’endeutament comunal que se suma, tal com va recordar Bartumeu, al qual ja presenta “l’entitat governamental”, el cap de l’Executiu va sentenciar que aquest dèficit és, en definitiva, “de l’Estat”. En aquest sentit, va perfilar que el problema “no es pot encarar de manera aïllada al Govern”, fent referència a “precedents històrics” als quals es podria tornar –quan Bartumeu era ministre de Finances– per reivindicar que ara cal “una política d’Estat amb responsabilitats compartides”.

Martí va declarar que en el nou escenari que s’obre, i en el qual la reforma de la Constitució podria estar sobre la taula, cal “una reflexió serena” després de la qual, si s’escau, es podria procedir a aquest tipus de reivindicacions. El que sí que es modificarà amb tota seguretat serà la llei de Transferències i la llei de Competències comunals, tal com el PS va demanar des de la mateixa campanya electoral. “El treball en positiu només ens pot portar a modificacions en positiu”, va declarar Bartumeu, referint-se als possibles canvis que aquests articulats experimentin.

CAP A UNA SOLIDARITAT CONJUNTA
El líder socialdemòcrata va posar sobre la taula “situacions que distorsionen la igualtat entre ciutadans”, fent una clara al.lusió a les polítiques de suport a la ciutadania que en uns moments de crisi com aquests estan fent els comuns “aïlladament” i que estan derivant actualment en una diferent prestació quant a ajudes socials. Aquesta ronda de reunions, que finalitzarà al setembre amb una trobada conjunta de Bartumeu amb els set cònsols, també servirà per focalitzar aquestes accions “des d’una perspectiva d’Estat”.

pdf3.jpg