Bartumeu i Martí es marquen com a fita acabar amb les “set Andorres”

Autor: S. Moral
Font: Bon Dia
Publicat el: 7 de Juliol de 2009

20090707 Jaume Bartumeu i Antoni Martí (foto Bon Dia)

Poc més de vint dies ha trigat el nou cap de Govern, Jaume Bartumeu, a fer un forat en la seva agenda per encetar les trobades amb els cònsols majors de les set parròquies. Antoni Martí, màxim responsable d’Escaldes-Engordany, va ser el primer a entrevistar-se amb el líder socialdemòcrata. Aquest dilluns, en una reunió d’una hora aproximadament, van acordar treballar per impedir que hi hagi divergències entre les parròquies i l’executiu, amb la intenció d’evitar “les set Andorres” i “sumar esforços” que permetin “l’optimització dels recursos”.

Almenys així ho van indicar els dos protagonistes de la trobada, en què es va parlar de fer “polítiques complementàries en matèria d’atur o d’habitatge” i evitar així una situació com l’actual, en què hi ha parròquies que han endegat polítiques socials de contractació mentre que d’altres han optar per no fer-les.
Sobre aquesta qüestió, Jaume Bartumeu, sense cap afany de criticar aquesta política, va indicar: “Al cap de Govern no deixa de preocupar-lo el fet que, en una voluntat clara d’exercici de la solidaritat –i per tant no estic criticant–, els comuns estan fent polítiques separadament de suport a la societat i a les persones que tenen enormes dificultats, cosa que ens planteja situacions que distorsionen la igualtat entre els ciutadans.”

Amb aquestes declaracions, Bartumeu feia referència a la necessitat incipient d’endegar de manera urgent unes polítiques a escala nacional per no generar greuges comparatius entre comuns i perquè tots els ciutadans puguin tenir els mateixos drets.

Preocupació per l’endeutament
Una altra de les qüestions de què van parlar ahir els dos mandataris va ser el deute comunal i la necessitat de fer les reformes pertinents. El cap de Govern va indicar en aquest sentit que la seva visió és que l’endeutament comunal “és també un endeutament de l’Estat” i que, per tant, cal asseure’s per veure quina és la situació i actuar en conseqüència. Les actuacions podrien arribar en forma de reformes fiscals o proposicions de llei i, entre altres canvis, Bartumeu va destacar la necessitat de modificar la llei de transferències, i els reglaments de la construcció i urbanisme.
D’altra banda, el cap de Govern va indicar que la reunió d’ahir només va ser una de set i que pretén reunir-se abans del mes de setembre amb tots els cònsols per fer-se una idea de quina és situació de les corporacions. Aquesta ronda de trobades oficials s’acabarà amb una reunió global entre el Govern i els cònsols, per aportar mesures que encaminin les administracions locals a l’optimització.

pdf3.jpg