El Govern inicia una ronda de contactes amb els comuns per modificar la Llei de competències

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 7 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, es va entrevistar ahir amb el cònsol major d’Escaldes-Engordany, Antoni Martí. Aquesta va ser la primera de la ronda de trobades que vol mantenir el Govern amb els comuns per analitzar les relacions entre aquestes institucions, veure l’estat de les seves finances –que Bartumeu entén que forma part del deute de l’Estat – i intentar trobar-hi una solució conjunta.

Es preveu que durant l’estiu Bartumeu es reuneixi amb la resta de cònsols, i de cara al mes de setembre tindria lloc una reunió amb tots set comuns i el Govern.

La reunió va tenir un «caràcter nacional», segons va comentar Bartumeu. Martí va concretar que «hem mirat com fer polítiques complementàries », per exemple en temes d’atur i d’accés a l’habitatge. «No podem fer polítiques divergents que faci que hi hagi set Andorres», va manifestar el mandatari escaldenc. Així, Bartumeu va comentar que el fet que els diferents comuns vagin adoptant mesures per ajudar, dins de les seves possibilitats, els més necessitats de les respectives parròquies preocupa el Govern en el sentit que «planteja distorsions en la igualtat dels ciutadans », i va afegir que els comuns estan assumint coses que s’haurien d’afrontar «des d’una perspectiva d’Estat ». De la mateixa manera, Martí va valorar que en una situació de crisi com la que es viu actualment, el que hi ha d’haver és «una suma d’esforços entre el Govern i els comuns», i va oferir «lleialtat absoluta per afrontar reformes de lleis qualificades que es van fer fa setze anys». Aquestes modificacions seran inevitables per solucionar els actuals conflictes i buscar la «responsabilitat compartida», que és el que planteja el cap de Govern. «La reforma de la Llei de competències serà una conseqüència lògica, però ha de ser una solució legislativa pactada», va afirmar Bartumeu, en la línia de les modificacions de normatives que afecten les polítiques comunals, com ara l’urbanisme, defensades pel PS durant la campanya electoral. Martí va assegurar, com ha fet d’altres vegades, que «el país necessita reflexionar sobre el model institucional intern».

pdf3.jpg