Primera pedra a la reforma ‘qualificada’ de lleis

Autor: Toni Solanelles
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 7 de Juliol de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va admetre ahir que la roda de trobades que pretén fer amb els cònsols del Principat (i que va iniciar ahir amb el mandatari comunal d’Escaldes, Antoni Martí) “només pot portar a modificar en positiu” lleis com la de competències i la de transferències. I també d’altres normatives menors –les dues anteriors són qualificades– relatives a urbanisme o construcció.

Bartumeu i Martí van exposar la necessitat de trobar els canals adequats perquè tant els comuns com el Govern treballin en el mateix sentit sense multiplicar esforços ni dur a terme “polítiques divergents”. La voluntat del cap de Govern és anar fent reunions amb tots els cònsols (els de Sant Julià i Canillo haurien de ser els següents) i que aquest torn “estigui enllestit” al setembre. I, així, fer-ne després una de conjunta entre tots els dirigents comunals i el Govern.

Bartumeu, que va explicar que el Govern ha creat un departament de Relacions Institucionals (dirigit pel ministre Xavier Espot) per fomentar la millora dels contactes interns, va emmarcar la trobada amb Martí en la voluntat “de poder encarar diverses qüestions nacionals”, sempre deslligades del que seria l’interès parroquialista escaldenc. De fet, això és quelcom que va voler defugir el cònsol d’Escaldes, que va mostrar el seu desacord amb “les polítiques sectorials, parroquials” i va apostar per “la suma d’esforços dels comuns amb el Govern”. Martí va assegurar que davant l’actual situació econòmica cal “més que mai ser lleials al Govern d’Andorra per ajudar els nostres conciutadans”. Aquesta mateixa lleialtat, segons el cònsol, s’oferiria a l’executiu central “per afrontar la reforma de lleis qualificades” i també per reflexionar sobre la manera de poder fer “polítiques complementàries” en matèria de sufragar l’atur o d’accés a l’habitatge. En aquest sentit, Bartumeu va reconèixer que hi ha qüestions que li preocupen, perquè “els comuns estan fent aïlladament polítiques de suport (al ciutadà) però això ens està plantejant distorsions en la igualtat” entre totes les persones que viuen al Principat, perquè en funció de viure a una o una altra parròquia hi ha residents que poden gaudir d’unes prestacions o d’unes altres.

Bartumeu va recordar que el Partit Socialdemòcrata (PS), en el seu programa electoral, ja incloïa algunes propostes de canvi legislatiu. I que qualsevol iniciativa legislativa s’ha de fer de manera “pactada”. Una reunió conjunta amb tots els cònsols, segons el cap de Govern, “ha de portar a un acord, ja sigui en una proposició de llei o un projecte de llei. La terminologia m’és igual”, va afirmar el màxim responsable de l’executiu, que quan va parlar de l’endeutament, comunal i governamental, va assegurar que volent-lo revisar és clar que caldrà modificar les lleis de competències i de transferències.

pdf3.jpg