Naudi promet la reforma del Codi Penal per a aquesta legislatura

Autor: pepa gallego
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 3 de Juliol de 2009

Lamentablement ha hagut d’haver-hi una dona assassinada presumptament en mans del seu home perquè des de l’Administració s’hagi pronunciat sobre les reivindicacions que des de fa anys les dones del país estan demanant per establir un protocol d’actuació que garanteixi el camí cap a la denúncia i que donin seguretat a les víctimes de la violència de gènere.

Així, en el minut de silenci celebrat ahir a les portes del Casa Comuna d’Andorra la Vella, en mostra de condol i de denúncia per la dona assassinada dijous 25 de juny, va tenir declaracions dels responsables polítics compromesos amb les demandes de les associacions de dones. L’acte va ser presenciat per unes 150 persones, aproximadament, amb els cònsols majors de totes les parròquies, menys la de Canillo, i representants de totes les administracions, així com tots els membres de l’equip executiu i el cap de Govern. El ministre d’Interior, Víctor Naudi, es va comprometre al fet que la reforma del Codi Penal en matèria de violència de gènere pugui ser una realitat durant aquesta legislatura.

Per la seva banda, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va insistir en la tasca de prevenció en aquests casos i es va comprometre a reforçar les actuacions que ja estan posades en marxa per a la prevenció i la formació en l’àmbit de la violència domèstica. El número de telèfon d’informació i d’atenció a la dona tan sol.licitat serà una altra de les qüestions pendents per tal d’establir un protocol d’actuació àgil que doni seguretat a una possible víctima de violència de gènere.

MÉS COMPROMISOS// Els col.lectius de dones del país tenen previst un seguit de reunions amb Rodríguez per tal de posar de nou damunt de la taula les seves reivindicacions. “Poques dones s’atreveixin a denunciar perquè no estan preparades psicològicament, i a la majoria d’elles també li falta suport econòmic i ajudes; cal un protocol d’actuació ràpid amb tots els estaments coordinats”, va explicar Mònica Coste, de la Comissió de Violència de Gènere del Grup de Dones.

Naudi va fer incidència en el fet que actualment hi ha força casos de violència de gènere; de fet, en el darrer any es van efectuar més de 50 detencions i per aquest motiu es va comprometre a reforçar els treballs de seguiment i assistència dels casos que es produeixin i aconseguir que la societat sigui partícip de la denúncia.

Entre altres compromisos que cal estudiar i assenyalats per la ministra de Salut, Benestar i Treball, hi ha el de potenciar la informació perquè les dones sàpiguen on han d’acudir i estudiar diferents alternatives que hi ha per tal d’afrontar la problemàtica, com poden ser els refugis d’acollida. “La poca informació que hi ha és en català i cal tenir en compte altres idiomes que es parlin al país, ja que, com és el cas, la víctima era portuguesa, i cal donar difusió”, va explicar Coste.

pdf3.jpg