Bartumeu demana a Interior l’informe per conèixer el cas del matrimoni gai

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 24 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va explicar ahir que ha sol·licitat al departament d’Interior l’informe corresponent al matrimoni homosexual espanyol que va demanar, sense èxit, el reagrupament familiar a Immigració. El líder socialdemòcrata va precisar que volia conèixer bé el cas, abans de fer qualsevol valoració política.

Bartumeu va afirmar que “al consell de ministres hem parlat de la qüestió, però necessitem saber què ha passat exactament”. De tota manera, el cap de l’executiu va admetre que a la reunió del Govern (que va tenir lloc ahir al matí) hi havia hagut interès pel cas. Tot i així, va reiterar que el càrrec que ocupa actualment l’obliga “a examinar molt bé la situació abans d’opinar”. Finalment, hi va afegir que “probablement podrem estudiar el tema abans de la setmana vinent”. En aquesta mateixa línia, el titular d’Interior, Víctor Naudi, va confirmar que s’havia sol·licitat aquesta informació, “ja que és un cas que ve de l’anterior ministeri”. Tot i així, també va evitar pronunciar-se sobre el cas fins que no hagi pogut conèixer tots els detalls. “Cal reconèixer que és un tema delicat”, va declarar Naudi, “i per això me’l vull estudiar amb molta atenció”.

Silenci polític
Cal assenyalar que cap membre de cap formació política no ha volgut expressar l’opinió sobre el cas. Ahir ho va evitar el Govern, tot i que no descarta emetre una opinió més endavant. Dilluns van ser els grups parlamentaris de Coalició Reformista i d’Andorra pel Canvi, mentre que Francesc Rodríguez, del grup socialdemòcrata, només va apuntar que “hi ha un marc legal que s’ha de complir”. Un silenci que contrasta amb l’enquesta realitzada per aquest rotatiu a sis persones triades a l’atzar, en la qual totes es mostren favorables que l’ordenament es modifiqui a favor dels matrimonis gais.
El cas va començar quan un docent espanyol resident al Principat va sol·licitar la residència de qui, segons l’ordenament jurídic espanyol, és el marit. Malgrat això, Immigració li va rebutjar la petició amb l’argument que al país no es reconeix l’aliança entre dues persones del mateix sexe, cosa que la parella va considerar que anava contra el conveni trilateral. Els cònjuges no van voler declarar-se “parella de fet”, la solució que se’ls proposava des de l’administració. Diversos lletrats consultats van confirmar que el cas és “jurídicament complex”, ja que la llei diu que per al reagrupament “l’aliança no pot ser contrària a l’ordre públic”.

pdf3.jpg