Espot aposta per una direcció general com a figura que coordini el ministeri

Autor: toni solanelles
Font: diari d'andorra
Publicat el: 23 de Juny de 2009

El ministre d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, té molt avançada la configuració de l’estructura organitzativa del departament que s’ha d’encarregar de les relacions internacionals.

D’aquesta estructura en destaca l’aposta per una figura que, sobre la taula, pot semblar controvertida, ja que la Llei de la Funció Pública no la preveu. I tampoc no es tracta d’una secretaria d’Estat. La intenció d’Espot, segons van explicar ahir fonts properes al ministeri, és la de crear una direcció general que tindria encomanada la missió de coordinar tècnicament tota la tasca ministerial. Tot apunta que la fins ara encarregada de la direcció d’Afers Bilaterals, Eva Descàrrega, serà l’escollida per desenvolupar aquesta funció. Les fonts consultades van explicar que la pretensió del ministeri, com la del Govern en general, és “minimitzar” la despesa. I en el cas concret del departament que dirigeix Espot, la de promoure els professionals que ja estan a l’administració i els diplomàtics de carrera o amb experiència.

Les mateixes fonts van explicar que per sota de la direcció general ministerial hi haurà dues direccions més, que probablement estaran encapçalades per persones que ja tenien responsabilitat actualment, com la ja directora Maria Ubach o Eva Palacios, segons les fonts consultades. Encara hi hauria, però, alguns serrells per tancar. El ministre estaria acabant de tancar el nom dels diplomàtics que ocuparan les ambaixades. Es prioritzarà les de Madrid i París. Es vol dotar de més pes que fins ara la que s’ocupa de les qüestions vinculades amb el Consell d’Europa. A Brussel ·les també s’hi vol tenir una presència notable. De fet, entre els ambaixadors destituïts no s’hi troba pas Imma Tor, la responsable de les relacions amb la UE. Davant l’ONU també hi hauria un ambaixador fix (sonaria el nom de Julià Vila, que ja va ser ambaixador als Estats Units). Ginebra continuarà si fa o no fa. I la seu diplomàtica més significativa que perdrà força (Londres al marge, que tanca) serà la de Lisboa. Es mantindrà l’espai físic obert. Però només hi haurà una administrativa. I es nomenarà un ambaixador no resident.

pdf3.jpg