“A les subvencions posarem fi al cafè per a tothom”, entrevista a Manel Blasi, Secretari d’Estat d’Esports

Autor: S. Cano Llivería
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Juny de 2009

Només fa quatre dies que ha estat nomenat secretari d’Estat d’Esports però té les idees ben clares. Manel Blasi jurarà el càrrec dimarts vinent. Per endavant, quatre anys amb una nova filosofia per desenvolupar i sobre la taula la primera patata calenta: l’ajuda al BC Andorra perquè pugui jugar la temporada vinent a LEB plata.

Vostè no havia amagat que li agradaria entrar a Esports. Com va reaccionar quan el cap de Govern li va oferir la secretaria d’Estat?
Em vaig sentir molt afalagat. Sempre m’ha agradat el món de l’esport i crec que en la meva etapa com a conseller d’Andorra la Vella vam fer una feina important. Només puc estar agraït al cap de Govern per confiar en mi per a aquest lloc.

I, a més, amb la secretaria depenent directament de Presidència…
Sí. És una manera de donar-li a l’esport un rang superior al que tenia fins ara. Em sembla una decisió molt important.

Quin és el llibre de ruta per als quatre anys vinents?
Primer de tot he d’estudiar tots els dossiers pendents i saber com funcionava fins ara Esports. La meva intenció és tenir una bona entesa i diàleg constant amb les entitats esportives i les conselleries d’esports dels comuns i escoltar les seves inquietuds. També intentarem reactivar les categories de base perquè he apreciat que el jovent ha perdut l’interès per fer activitat esportiva. Això sense deixar de banda el suport als clubs que es mouen en un àmbit semiprofessional. Hi ha equips que lluiten en lligues importants, com el bàsquet, el vòlei o el futbol sala, i no els descuidarem. Mirarem de compaginar-ho tot.

Ara que parla del bàsquet, el River Andorra ha presentat al Govern una demanda econòmica per poder jugar la temporada vinent a LEB plata. Com s’ha rebut?
Aquesta és una qüestió que hem de resoldre abans de principi de juliol. El cap de Govern ja va declarar que faríem tot el possible per ajudar el club i que arribaríem fins on podríem en funció de les seves necessitats i de la disponibilitat econòmica. No hem d’oblidar tampoc que, com ja es va veure a l’etapa de l’ACB, l’esport facilita la cohesió social i pràcticament a cada partit hi havia pel cap baix 2.000 persones al pavelló del Govern.

Un punt que sempre preocupa les entitats és el de les subvencions. Hi haurà canvis respecte dels anteriors governs?
Sí. No serà cafè per a tothom. S’ajudarà les federacions i els clubs, però en la justa mesura i amb un reglament clar. En l’etapa al comú ja vam fer una normativa en què es feia evident què es premiava i què es penalitzava a l’hora de repartir les ajudes. La idea seria traslladar-ho ara a Esports. Hi ha entitats que treballen molt bé i per això se les ha de premiar, en contraposició a d’altres que no fan la feina tan ben feta.

L’esquí seguirà sent l’aposta forta del Govern?
L’esquí és qui rep més subvenció des de fa anys, és cert. És l’esport nacional, però en aquest moment no puc dir si rebrà la mateixa assignació, més o menys diners.

I respecte al pressupost d’Esports, creu com a mínim que es podrà mantenir la mateixa quantitat que el 2009, de 3,5 milions d’euros?
A hores d’ara no puc respondre a aquesta pregunta. Dependrà del pressupost general que tingui el Govern.

Una de les aportacions del dar­rer mandat va ser el Casal de l’Esport. Creu que el Poliesportiu d’Andorra és el lloc adequat?
El que puc dir és que si s’hagués de decidir ara no seria aquesta la ubicació. De tota manera, no desfarem el que està fet des de fa tan poc temps. A hores d’ara hem d’aconseguir que sigui el màxim d’operatiu.

Quin seria el lloc ideal per construir-lo? Es va parlar de l’antiga casa del conserge del camp del Consell…
Crec que el més maco seria que l’estadi nacional encabís un Casal de l’Esport en què hi hagués un espai digne per a tots els clubs i federacions.

Ara que parla de l’estadi nacional. Tenen la intenció de tirar-lo endavant?
Aquest tema ha d’estar sempre supeditat al moment econòmic. Suposa una inversió molt important. El que hem de fer és tenir els deures fets i quan la situació millori tenir-ho tot clar: el lloc on s’ha de fer, com el volem, què ha de tenir…

pdf3.jpg