La CEA vol una rebaixa d’impostos i Bartumeu ho considera impossible

Autor: aleix tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 20 de Juny de 2009

Negativa en la petició més important, però bona sintonia. Així es podria resumir la primera trobada que va tenir ahir al matí el president de la Confederació Empre­sarial Andorrana (CEA), Xavier Altimir, amb el nou cap de Govern, Jaume Bartumeu. El líder de la patronal va assegurar que tenia “molt bones sensacions”, i va agrair al cap de Govern la intenció de fer participar les entitats en les decisions transcendents per a l’economia, fet que generava “grans expectatives”.

I malgrat això, Altimir va declarar que “una reducció dels impostos” seria una de les accions importants per tornar a posar en marxa la maquinària econòmica. Una possibilitat que Bartumeu va pràcticament descartar, ja que “la cosa no està per a moltes alegries” i “no seria realista. És un escenari que no puc ni tan sols preveure”, va afirmar.

De tota manera, va recordar que des del Govern socialdemòcrata hi havia en marxa una reforma del sistema fiscal, i va ressaltar, per exemple, que “no ens entossudirem que la xifra de l’impost general indirecte sigui del 5,5 per cent. Si pot ser inferior, ho serà”. Així mateix, Bartumeu es va mostrar disposat a treballar conjuntament en temes econòmics i socials. Cal recordar que és la Cambra de Comerç qui està ultimant un estudi sobre el percentatge òptim del tribut.

Però Altimir es va referir a altres mesures, tot i ser conscient que “no es poden fer miracles”, i va insistir sobretot en els esforços per reduir l’atur, amb vista a la temporada d’estiu. “Algunes empreses estan fent grans esforços per mantenir les plantilles”, va explicar, “i per tant cal centrar esforços en el turisme i també a trobar un equilibri fiscal adient”.

Properes trobades

Jaume Bartumeu va destacar que ben aviat mantindrà una trobada amb la Cambra i la CEA, on es debatrà “què cal fer” amb l’entittat Andorra Desenvolupament i Inversió (ADI). Altimir va apuntar que també participaria en la taula de treball que Bartumeu organitzarà amb patronals i sindicats, per començar a treballar en les reformes laborals. Finalment, va considerar positiu que l’executiu “prediqui amb l’exemple”.

Per altra banda, es va preguntar a Jaume Bartumeu què opinava sobre les dues pàgines web institucionals del Govern, i del fet que durant diversos dies estiguessin mostrant el bloc personal del líder del Partit Socialdemòcrata. Al més pur estil de l’expresident de la Generalitat de Cataluna Jordi Pujol, el cap de Govern va respondre que “aquest no és el tema de la roda de premsa d’avui”.

El Raonador lliura al cap de Govern un informe amb més queixes

El Raonador del Ciutadà, Pere Canturri, va lliurar ahir al cap de Govern l’informe anual que elabora per al Consell General. En la trobada, Canturri va tenir l’oportunitat d’explicar a Jaume Bartumeu que el nombre de queixes tramitades durant el 2008 s’havia incrementat prop d’un 5 per cent respecte de l’exercici anterior. Així mateix, va posar de manifest que de les 258 demandes que es van cursar tan sols 86 van acabar tractant-se com a expedients informatius. Les 172 restants han estat dossiers informatius que responien a consultes dels ciutadans, sense que aquestes donin lloc a posteriors actuacions del Raonador. D’aquests, 82 ja s’han resolt (o senzillament no s’han admès a tràmit), i només 4 estan actualment oberts (un 2 per cent del total de les demandes tramitades). Altres dades significatives indiquen que dels 63 expedients resolts, 34 han resultat favorables al demandant, mentre que 29 han acabat essent favorables a l’administració. També cal ressaltar que 14 dels expedients van ser actuacions d’ofici del Raonador del Ciutadà, i tots ells estan resolts a hores d’ara. L’administració general torna a ser el blanc principal de les queixes, amb un total de 95, seguida de les accions privades, amb 67 reclamacions.

Bartumeu va agrair la visita de Canturri, ja que el considera “un interlocutor privilegiat de la ciutadania, que coneix les queixes”. També va manifestar que molts dels suggeriments que formulava interpel·laven a l’antic Govern.

pdf3.jpg