La primera reunió de la taula pel model econòmic, el 15 de juliol

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 19 de Juny de 2009

Durant la campanya electoral, els socialdemòcrates van repetir diverses vegades que el primer que farien en arribar al Govern seria convocar les entitats econòmiques i socials del país per dissenyar el nou model econòmic. La taula que haurà de definir les bases del futur pacte pel treball i el creixement econòmic es començarà a reunir a partir del 15 de juliol.


Així ho va explicar dimecres el cap de Govern, Jaume Bartumeu, als representants de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis amb els quals va mantenir el primer contacte com a líder de l’Executiu. Bartumeu, acompanyat pel ministre d’Economia i Finances, Pere López, va exposar a la delegació de la Cambra els seus plans, igual que avui ho farà amb els representants de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). “Volem escoltar, volem recollir els suggeriments i les propostes i volem assenyalar la direcció cap a la qual volem treballar”, va afirmar el cap de Govern.

La convocatòria de la taula per començar a parlar del nou model econòmic haurà d’esperar a la segona quinzena de juliol perquè abans el Govern vol tenir una idea més o menys exacta de l’estat en què es troben les finances públiques. “Parlo del 15 i no abans, perquè, amb base a la revisió general de la situació comptable de l’Estat, volem saber en quin grau d’endeutament ens trobem”, va explicar Bartumeu. Abans que aquesta revisió, anunciada dimecres des del Ministeri d’Economia i Finances, doni els seus fruits, el cap de Govern ja va avançar que “no estem per excessives alegries” i va advertir els sectors econòmics i socials que “l’Estat no està en condicions de subvencionar l’economia”.

Més enllà de l’anàlisi sobre l’estat economicofinancer dels comptes públics, el Govern no acudirà a la taula amb un foli en blanc, sinó amb “propostes concretes”. Segons Bartumeu, la idea de l’Executiu és vincular el Pacte pel treball i el creixement econòmic amb la política d’acostament a la Unió Europea que els socialdemòcrates volen impulsar des del Govern i des del Consell General. Amb tot, el líder de l’Executiu, va insistir que la seva voluntat no és elaborar les propostes “en un laboratori” ministerial, sinó en una taula amb presència de tots els sectors implicats. Aquest serà el procediment, per exemple, de les mesures d’incentivació econòmica que el Govern vol dur a terme.

TOTS AL VOLTANT D’UNA TAULA A partir del 15 de juliol, la taula haurà de fixar un calendari de reunions periòdiques, que el cap de Govern vol “assumible”, és a dir, “ni massa curt ni massa llarg”. Bartumeu també va destacar la importància de reunir tots els sectors al voltant d’una taula, perquè va explicar, fins ara els socialdemòcrates han mantingut trobades amb tots ells, però mai no han posat en comú totes les visions.

pdf3.jpg