Manel Blasi i Marc Miró ocuparan les secretaries d’Esports i Funció Pública

Autor: marià miño
Font: bon dia
Publicat el: 18 de Juny de 2009

L’excònsol menor d’Andorra la Vella Manel Blasi ocuparà la secretaria d’Estat d’Esports, i Marc Miró, empresari del sector de la gestió de personal, serà el responsable de la Funció Pública. Així ho va anunciar aquest dimecres el cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la seva primera compareixença posterior a la sessió de consell de ministres.

La sessió, que va tenir lloc dimarts, va servir per nomenar els secretaris d’Estat de Presidència, mentre que els de la resta de ministeris es desvelaran les dues properes entrants. Segons va apuntar el cap de Govern, Blasi i Miró juraran el càrrec la setmana vinent.
El consell de ministres va decidir també dimarts passat abaixar el 12% els sous que hi havia fixats per al cap de Govern, els seus càrrecs de confiança, els ministres i els secretaris d’Estat. D’aquesta manera, Bartumeu cobrarà 6.603 euros mensuals en lloc dels 7.504,80 que percebia Albert Pintat. Bartumeu, que ja havia promès una rebaixa dels salaris públics, no va avançar ahir l’estalvi global que suposarà aquesta iniciativa per a les arques de l’Estat.

Informe dels comptes
D’altra banda, tal com s’havia avançat, l’executiu revisarà els comptes per conèixer l’actual situació econòmica i financera del Govern. Ho va confirmar, durant la compareixença d’ahir, el ministre d’Economia i Finances, Pere López, que va anunciar que farà pública la informació en considerar-la “d’interès general per a la ciutadania”.
De la seva banda, el cap de l’executiu va argumentar que “sempre hem dit que consideràvem que hi havia una situació de fallida tècnica, i [amb aquesta revisió] volem saber exactament quina és la situació”.
Segons va explicar López, a més de l’administració central, aquesta revisió inclourà també “les entitats parapúbliques, les societats públiques, els patronats, les ambaixades, les oficines de turisme i qualsevol altre ens que tingui participació o fons del Govern”.
Quant als punts que es tindran en compte, es revisaran els deutes bancaris, els deutes amb proveïdors, les concessions i els pagaments ajornats d’inversions, els retorns i les regularitzacions tributàries, les adjudicacions i treballs en curs, les fases consecutives als treballs i estudis en curs, els compromisos contrets, i les contingències, els riscos i altres compromisos del Govern.
El titular d’Economia i Finances va explicar que “aquesta revisió es farà en clau interna, seguint les directrius que es donaran als diferents ministeris, als consells d’administració i altres òrgans responsables”, i que, posteriorment, “des del ministeri de Finances s’agregarà tota la informació rebuda”. Així mateix, López va explicar que “un cop la revisió estigui completada, el Govern farà una presentació pública dels resultats per al  coneixement general”.

Canvis al cos diplomàtic

La sessió de consell de ministres celebrada dimarts va servir també per començar a redimensionar el cos diplomàtic, mitjançant l’aprovació del cessament de sis ambaixadors extraordinaris i plenipotenciaris i dels nou cònsols honoraris. En aquest sentit, el cap de Govern va anunciar que, de moment, el Principat únicament tindrà ambaixadors a París, Madrid, Estrasburg, Brussel·les, la Unió Europea, el Consell d’Europa i el Vaticà.
Els ambaixadors que cessaran són Maria Rosa Picart, que fins ara representava Andorra al Regne Unit i Irlanda del Nord; Francesc Bonet, ambaixador a la República de Bulgària; Jaume Gaytán, ambaixador a la República de Portugal; Joan Burgués, representant del Principat a les cimeres iberoamericanes; Pere Joan Tomàs, que representava el país en estats com Suècia o Rússia, i Joan Pujal, ambaixador, entre altres països, de les repúbliques d’Àustria i San Marino.
Pel que fa als cònsols honoraris, els acords de cessament fan  referència a Francesc Granell (Catalunya), José Maria Muñoa (País Basc), Javier Sancho-Arroyo y López de Riobóo (Aragó), Andreu Bauçà (República Txeca), José Marie Vert (Llenguadoc-Rosselló), Georges Molins (Migdia-Pirineus), Jean-Jules Guilbaut (Quebec), Guy Makki (Emirats Àrabs Units) i Magda Marquet (Estats Units).

El Govern activa la pàgina web per consultar en línia els preus dels carburants de totes les estacions de servei
El lloc web per consultar els preus dels carburants, www.preuscarburants.ad, va entrar ahir en funcionament, després d’un mes de proves en què s’han recollit les recomanacions fetes pel sector. El Govern ha creat aquest web per informar els usuaris dels preus de venda al públic dels carburants que es comercialitzen a les estacions de servei del Principat.
El web conté la informació del preu de venda al públic actual de cada producte (gasolines sense plom de 95 i 98 octans, gasoil de locomoció i gasoil de calefacció) i permet fer consultes per cada tipus de producte i per cada parròquia. Així mateix, el web permet conèixer l’adreça i la marca de les estacions de servei consultades. També conté informació relativa a la legislació vigent i uns enllaços a les webs de consulta dels preus de venda al públic dels carburants a França i Espanya. Els preus de venda estan contínuament actualitzats per les estacions de servei.

pdf3.jpg