L’Executiu ordena una «revisió» de la situació econòmica del Govern i de les parapúbliques

Autor: pere moliné
Font: més andorra
Publicat el: 18 de Juny de 2009

«El que es tracta és simplement de saber quina és la situació econòmica i financera del Govern i de les parapúbliques. No es tracta de perseguir res». Així va justificar el ministre de Finances, Pere López, la decisió del Govern de dur a terme una «revisió» completa de la situació econòmica i financera de les arques del Govern. López, va afegir que no es tractava d’una auditoria sinó d’una «revisió».

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar que quan estaven a l’oposició havien assegurat que hi havia un estat de fallida de les finances públiques. «En els deu dies que fa que és en el càrrec el ministre de Finances Públiques no hem canviat d’opinió», va afegir amb contundència el líder de l’Executiu.

Aquesta anàlisi abastarà l’Administració central, les entitats parapúbliques, les societats públiques, els patronats, les ambaixades, les oficines de turisme i qualsevol altre ens que compti amb participació o fons del Govern. El recull de dades es durà a terme internament i seran centralitzades pel Ministeri de Finances, que s’encarregarà de preparar un informe final que es presentarà públicament. Segons va afirmar López, el motiu és que «és una informació d’interès per a la ciutadania ». La tasca començarà immediatament per tenir-la enllestida el més aviat possible.

Aquesta «revisió» inclourà els deutes bancaris i amb els proveïdors, les concessions i els pagaments ajornats d’inversions, els retorns i els regulacions tributàries, les adjudicacions i treballs en curs, les fases consecutives als treballs i estudis en curs, els compromisos contrets per via de convenis, contractes i d’altres acords i els que es tinguin amb el personal (jubilacions entre altres) i finalment les contingències, riscos i qualsevol altre compromís del Govern.

D’altra banda, en el Consell de Ministres que es va dur a terme dimarts passat a la tarda es va decidir el nomenament de dos nous secretaris d’Estat. Es tracta del secretari d’Estat de la Funció Pública, càrrec que ocuparà Marc Miró, i el secretari d’Estat d’Esports, que anirà a parar a Manel Blasi, cònsol menor d’Andorra la Vella en l’anterior legislatura comunal. El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va afirmar que «només hem nomenat els que estan vinculats a Presidència, però entre la setmana vinent i l’altra nomenarem els altres secretaris d’Estat».

Finalment, el cap de Govern es va abaixar el sou un 12% i cobrarà 6.603 euros mensuals, una xifra menor als 7.504 que percebia Albert Pintat. Els ministres veuran com les seves retribucions es redueixen un 12% i la cap de gabinet i els secretaris d’Estat un 12,1%.

El Govern disminueix dràsticament el nombre d’ambaixadors i cònsols honoraris

El Consell de Ministres també va acordar el cessament de sis ambaixadors extraordinaris i plenipotenciaris del Principat: Maria Rosa Picart (Illes Britàniques), Pere Joan Tomàs (Escandinàvia, Islàndia i Rússia), Francesc Bonet (Bulgària), Jaume Gaytan (Portugal), Joan Pujal (representant d’Andorra a diversos països de l’Est d’Europa, a l’OSCE, a la delegació de Viena de l’ONU i a la Comissió Preparatòria de l’Organització del Tractat de Prohibició Completa dels Assajos Nuclears), i Joan Burgués (Cimeres Iberoamericanes). Aquests càrrecs no es reemplaçaran, exceptuant a Portugal on es mantindrà una legació diplomàtica, però amb un rang menor que la que hi ha actualment.

També es cessen nou cònsols honoraris, les places dels quals no es cobriran. Es tracta dels qui cobrien els territoris de Catalunya, País Basc, Aragó, Txèquia, el Llenguadoc- Rosselló, el Migdia-Pirineus, el Quebec, diversos països àrabs i els Estats Units.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va assegurar respecte a aquestes decisions que l’Executiu vol concentrar els esforços a les capitals amb més activitat diplomàtica. És a dir, París, Madrid, Estrasburg i Brussel ·les. Respecte a les ambaixades vacants d’Espanya i França, va afirmar que a les properes setmanes es nomenarà els titulars.

També va dir que de moment es mantenien els ambaixadors a la Unió Europea, al Consell d’Europa i al Vaticà. Aquests dos últims, segons va manifestar Bartumeu, saben que la intenció del Govern és de reemplaçar- los i han manifestat la seva disposició a deixar el càrrec que estaven exercint.

Una web ofereix els preus de venda dels carburants

El Govern ha creat una web per informar dels preus de venda al públic dels carburants, que es comercialitzen a les estacions de servei. Durant un mes, s’han anat recollint les observacions proposades pel sector, per millorar la seva funcionalitat. La web es es va posar ahir a disposició dels interessats amb l’adreça www.preuscarburants.ad, i a partir d’ara es continuaran tenint en compte tots aquells suggeriments que puguin seguir contribuint a la seva millora. La pàgina conté la informació del preu de venda al públic actual de cada producte (gasolines sense plom de 95 i 98 octans, gasoil de locomoció i gasoil de calefacció). La consulta es pot fer per cada tipus de producte i per cada parròquia. Els preus seran contínuament actualitzats per les estacions de servei.

pdf3.jpg