Alay es compromet a treballar de forma transversal amb les polítiques de salut

Autor: m. m.
Font: bon dia
Publicat el: 17 de Juny de 2009

El ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, es va comprometre ahir a actuar de forma transversal per afavorir la sostenibilitat i l’aplicació de les polítiques sanitàries.

“No farem cap obra sense avaluar-ne l’impacte ambiental i sobre la salut”, va afirmar el ministre, a més de matisar que “el que vèiem com un inconvenient pot ser un avantatge, ja que obliga a un compromís per fer compatibles les dues estructures”, en referència la confluència dels departaments d’Ordenament Territorial i Medi Ambient.

Alay va adoptar aquest compromís durant la inauguració de l’última reunió de treball del grup de redacció de la Declaració de la Cinquena Conferència sobre Entorn i Salut de la Regió Europea de l’OMS, que va aplegar prop d’una quinzena de ministres europeus de Salut i de Medi Ambient a l’Andorra Park Hotel. Es tracta de la darrera trobada dels ministres per enllestir un document que s’haurà de discutir i aprovar, si escau, el febrer de l’any vinent a Parma.

Durant el seu discurs inaugural, Alay va assegurar que cal canviar l’actual model de desenvolupament econòmic perquè doni cabuda a la sostenibilitat i al benestar, entès des de les vessants socioeconòmica i sanitària. Així mateix, el ministre va assegurar que “tenim la ferma intenció de gestionar aquestes accions de manera transversal perquè la salut esdevingui un dels eixos de totes les polítiques del Govern”.

De la seva banda, la ministra de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va fer incidència en les “poblacions vulnerables quant a salut i benestar” i va assegurar que “el nostre compromís és assegurar un futur pròsper, però sense actuacions per preservar l’entorn aquest no pot ser pròsper sinó incert”.

Accions locals, motius globals

En aquest sentit, Rodríguez va sostenir que la Declaració de la Cinquena Conferència sobre Entorn i Salut de la Regió Europea de l’OMS ha de servir per impulsar aquest canvi de model de desenvolupament econòmic, i que ho ha de fer mitjançant “la definició d’accions que siguin apropiades per a cada país”. La trobada s’allargarà fins avui, quan s’hauran de treure les conclusions i enllestir el document definitiu per a la posterior aprovació a Parma.

pdf3.jpg