El sector cultural, en llista d’espera

Autor: Alba Doral / Joan A. Guerrero
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 17 de Juny de 2009

El món de la cultura, i en concret el que conformen les entitats i associacions de base, ja fan cua per entrevistar-se amb la nova titular del ministeri de Cultura, Susanna Vela. Les seves demandes són en molts casos reclamacions que s’arrosseguen des de fa temps. Totes les entitats consultades reclamen que el ministeri de Cultura escolti les demandes dels ui treballen en el territori.

Precisament, el gerent del Centre de la Cultura Catalana (CCC), Arnau Colominas, va felicitar-se ahir pel nomenament de Vela, entenent molt positiu “que assumeixen càrrecs de responsabilitat política persones que coneixen el que es cou en la vida cultural del país”. Sense anar més enllà, va comentar que la seva organització ja ha demanat cita per explorar les vies de col·laboració amb els nous responsables del ministeri.

Entre les entitats que ja tenen demanada cita davant la ministra n’hi ha dues amb les quals ha estat fortament vinculada fins ara: l’Icomos, del qual era tresorera (càrrec que ha abandonat per ser membre de base) i la Societat Andorrana de Ciències, SAC, en la qual formava part del consell de redacció de la publicació  Papers de Recerca.

Des de la primera, el president, Enric Dilmé, explica que el primer que exposaran a la ministra és la urgència de desenvolupar d’una forma ràpida el que marca la Llei de Patrimoni del 2003.

I la presidenta de la SAC, Àngels Mach, li recordarà quan es reuneixin una vella reivindicació de les entitats culturals de base: que rebin un tractament similar almenys al dels clubs esportius, que compten amb uns locals fixos i gestionen unes subvencions que els permeten sufragar les despeses de funcionament. Fins ara, les ajudes van destinades a cada projecte concret.

Mach es felicita que la nova ministra sigui “algú que almenys coneix les nostres activitats” i confia que la SAC podrà mantenir en marxa els projectes que lidera anualment, entre els quals jornades com la diada a Prada.

El col·lectiu d’arquitectes convidarà la ministra a l’exposició de dissenys alternatius als presentats per Gehry i la resta d’arquitectes per al Museu Nacional. “No tenim intenció d’enfrontarnos –adverteix el degà del col·legi, Alfons Valdés–, i no és que estiguem contra els grans projectes encarregats a gent de fora, però hem de defensar els arquitectes del país, que hi hagi una compensació i si n’encarreguen un de gran a fora, que en reparteixin vint de petits a estudis del país.”

El president dels músics, Landri Riba, reclama que se’ls tingui en compte.

pdf3.jpg