Bartumeu qualifica de “recurs literari” la proposta de Netanyahu

Autor: M.R.
Font: El Periòdic
Publicat el: 17 de Juny de 2009

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, va ser entrevistat ahir a Barcelona pel periodista radiofònic Luis del Olmo a l’espai Protagonistes –Punto Radio–, una conversa on, preguntat sobre la comparació feta dilluns pel primer ministre israelià, el conservador Benjamin Netanyahu –comparant un hipotètic Estat palestí amb la desmilitaritzada Andorra– va qualificar com a “recurs literari” les paraules que van donar la volta al món.
De fet, Bartumeu va indicar que, tot i que “Andorra és un referent per l’absència d’exèrcit”, el conflicte israelianopalestí és “tan summament complicat” com per no avançar en les comparacions, ja que “no tenim, amb tots els respectes, res en comú amb la situació” a què feia referència Netanyahu. Així, les declaracions de l’israelià “estan més situades en la necessitat de donar una resposta al discurs de Barack Obama” i “intentar no negar totalment la possibilitat que els palestins tinguin el seu Estat”.

LA CRISI I L’ATUR
Preguntat sobre la inquietant situació econòmica i l’increment de l’atur, Bartumeu va indicar que actualment ja afecta el Principat “entorn del 2% o 3%”, una xifra reduïda en comparació a Espanya però que “per a un microestat (…) és més angoixant”. En aquest sentit, el cap de Govern es va mostrar “preocupat” per aquests nivells d’atur, reconeixent, això sí, que a Andorra “hi ha treball” en “determinades activitats, com el sector serveis”, situant la construcció com l’àmbit que se situa a l’altre extrem.

Bartumeu va recordar que l’objectiu del Principat en aquest context passa per “mantenir un turisme de qualitat, permetre un marge diferencial i aconseguir que Andorra sigui prestador de serveis cap a la Unió Europea”, entre d’altres, defensant un acord d’associació com a via de relació. El socialdemòcrata va fer també referència a la “doble crisi” que pateix Andorra, “la internacional” i “una estructural” que demana un canvi del model econòmic.

ESPERANT ZAPATERO
D’altra banda, Bartumeu va reiterar els termes de l’aixecament parcial del secret bancari, remarcant que es treballarà pel compliment de l’acord de París signat per l’excap de Govern Albert Pintat. En aquest cas, tot i que “el secret bancari es mantindrà”, el socialdemòcrata va explicar que es contestarà “a peticions concretes sobre ciutadans concrets”.

Sobre la relació amb el president espanyol, el també socialista José Luis Rodríguez Zapatero, Bartumeu va indicar que es treballa actualment per mantenir una trobada a la capital espanyola –via ambaixada espanyola al Principat– on es faria la invitació per la visita del socialista a Andorra.

pdf3.jpg