Alay advoca per fer infraestructures assumibles per a la salut i el medi

Autor: Pepa Gallego
Font: El Periòdic
Publicat el: 17 de Juny de 2009

En l’escenari de la tercera i última de les reunions del grup de redacció de la Declaració de la 5a Conferència sobre Entorn i Salut, de la Regió Europea de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el ministre d’Ordenament Territorial i Medi Ambient, Vicenç Alay i la ministra de Salut, Cristina Rodríguez, van fer ahir dos discursos amb el denominador comú d’apostar per polítiques transversals entre els ministeris per apostar pel respecte al medi ambient i a la salut.

Així, Alay va apostar per seguir “una filosofia de treball que impregni la salut i el medi ambient en totes les iniciatives”, va explicar. Una qüestió que el mateix ministre va dir que era “senzilla i ambiciosa”, i en què es va comprometre a des de qualsevol acció, com és la construcció d’una carretera, s’avaluï detingudament tenint en compte l’impacte ambiental, però també i sobretot la salut. Aquesta redacció de la declaració que s’està preparant, des de fa dos anys, per una vintena de representants de diferents països i organitzacions que integrin l’OMS és previst que finalitzi avui a Andorra per presentar-la el febrer de l’any vinent a la ciutat italiana de Parma, on els ministres dels 53 països que formen l’OMS la discutiran i la votaran. Aquesta declaració pretén ser un instrument per aplicar polítiques als diferents països.

Al seu discurs, Rodríguez va destacar que les mesures que caldria adoptar en aquesta declaració hauran de convertir-se en actuacions concretes i eines adaptades a cada país i tal com es vol subratllar en aquest document oficial “tenint en compte les poblacions vulnerables com són els infants i els joves per preparar-los el futur”, va dir.

En el mateix context es va destacar que en un mateix ministeri estiguin les carteres d’Ordenament Territorial i de Medi Ambient, com una prova més d’aquesta “transversalitat”. Uns ministeris que Alay va recordar ahir que quan estava al Consell General creia que no havien d’anar junts, i que ara ho veu com un avantatge perquè “obliga a adoptar un compromís per poder fer compatibles les iniciatives d’un i de l’altre”. Alay també va destacar que els treballs previs a la Declaració de l’OMS demostren que aquestes qüestions sobre l’entorn i la salut estan en la prioritat de les agendes polítiques dels països. “Perquè el repte no ha de ser altre que el de proporcionar un futur ple de possibilitats en un entorn i salut favorables per als joves i els nens”, va explicar.

pdf3.jpg