Salut i medi ambient, prioritats en tots els àmbits pel Govern

Autor: Redacció
Font: Diari d'Andorra
Publicat el: 17 de Juny de 2009

La primera jornada de la tercera reunió del grup de redacció de la declaració de la cinquena conferència sobre Entorn i Salut de la Regió Europea de l’OMS que es va celebrar ahir a un hotel de la capital va ser l’escenari on els ministres Cristina Rodríguez i Vicenç Alay van remarcar el compromís del Govern  socialdemòcrata amb la protecció a nivell sanitari i mediambiental.

Ambdós van coincidir que per aquest motiu l’executiu “té la voluntat de fer polítiques transversals” que no es plasmaran en accions concretes, sinó que “és una filosofia de treball” que s’adoptarà en tots els àmbits. I el resultat serà que es prioritzarà “el respecte a la salut en les actuacions que es prenguin des de qualsevol ministeri”.

El titular d’Ordenament Territorial i Medi Ambient va afirmar que “qualsevol iniciativa ha de tenir la referència que totes les accions tenen un impacte  transversal”, i com a exemple va comentar que “una carretera té impacte sobre l’activitat econòmica, però també s’ha de saber si incideix en la qualitat de vida per disfrutar-la i en la salut”. I en el mateix sentit va manifestar que abans no considerava idoni que les dues carteres que porta estiguessin unides, “però el que veia com un inconvenient acaba sent un avantatge, i que coincideixin els ministeris obliga a un compromís per fer compatibles les dues iniciatives”.

Alay va destacar que fer infraestructures per desenvolupar el país ha de ser assumible “a nivell sanitari i mediambiental”, i va concloure que l’executiu actual “no farem cap obra sense avaluar degudament l’impacte mediambiental i sobre la salut”. La ministra Rodríguez va explicar que la reunió preparatòria per a la trobada de l’OMS servirà per agafar un compromís per part de cada país i que no sigui simplement una declaració, “sinó mesures concretes adaptades a la  realitat”.

La titular de Salut no va voler avançar res del contingut de la trobada, però va indicar que la protecció “de les poblacions vulnerables: infants, joves i  generacions futures” figura entre els objectius que es tractaran per després “fer actuacions i avaluar com incideixen en la població”.  

pdf3.jpg