Pas endavant cap a la creació d’una federació de parcs naturals a Andorra

Autor: S. Moral / ANA
Font: Bon Dia
Publicat el: 16 de Juny de 2009

Més agradable no va poder ser el primer acte públic de Vicenç Alay com a ministre de Medi Ambient. I és que per unes hores es va allunyar dels despatxos de Prat del Rull per gaudir de la natura al parc natural de Sorteny, on, acompanyat per membres de totes les corporacions i dels cònsols d’Ordino, va celebrar el desè aniversari de l’emblemàtic parc.
Alay, que va fer un parlament just abans d’una caminada d’hora i mitja, es va mostrar molt positiu i a favor de la creació d’una federació de parcs naturals d’Andorra. Una idea que posa de manifest, al parer del ministre de Medi Ambient, la necessitat de tirar endavant accions conjuntes, ja que “donen més bon resultat que les accions aïllades”. �
El nou ministre es va felicitar de la manera com la corporació ordinenca porta a terme la gestió d’aquest parc i va destacar que la creació d’aquesta federació podria ser un gran pas per donar una imatge de país sostenible, ecològic i amb unes línies d’actuació clares. “Al seu dia va ser una decisió valenta i ara el parc natural de Sorteny s’ha convertit en la nineta dels ulls de tots els ordinencs i ordinenques”, va puntualitzar el ministre Alay.
Més enllà d’aquesta qüestió, la cònsol menor de la parròquia, Consol Naudi, també va pronunciar un discurs per celebrar el naixement d’aquest parc natural. En aquest sentit, Naudi va ressaltar la gran riquesa amb què compta aquest indret, tant de flora com de fauna, i va recordar a la cinquantena d’assistents que l’escoltaven que cal no oblidar que el parc natural de Sorteny és “un producte turístic per a un públic familiar”, que fa falta cuidar i millorar encara més de cara al futur.
Més enllà de les declaracions oficials, cal comentar que en l’acte de celebració del desè aniversari de la creació d’aquest parc es va fer una caminada d’una hora i mitja per un nou itinerari creat per a l’ocasió. Es tracta d’un circuit interpretatiu dedicat a les papallones on hi ha una ruta ornitològica, que a més disposa d’una senyalització de diverses zones humides.
Jordi Dalmau i el biòleg Jordi Nicolau han creat per a aquesta temporada aquest nou circuit, al qual a més s’oferiran visites guiades, una proposta amb què pretenen convèncer més turistes interessats i, per tant, incrementar aquesta temporada d’estiu les visites al parc natural.

Més d’una trentena d’espècies
Segons van comentar Dalmau i Nicolau, actualment a la zona que ahir es va recórrer s’hi ha comptabilitzat unes trenta espècies d’animals. De fet, alguns d’ells es van voler deixar veure en la caminada d’ahir, en què es va poder observar el pinsà comú, un roquerol i fins i tot una àliga daurada, gràcies als instruments de visió ampliada que portaven alguns dels tècnics i membres de l’expedició.
Pel que fa a les zones humides catalogades, el tècnic Sergi Riba va comentar que se n’han observat unes 70 aproximadament. A més, a la zona hi ha una trentena d’espècies diferents d’ocells i una vintena de papallones diferents. Val a dir que, per no perdre’s cap detall i en cas que no estigui disponible el guia, s’han editat un petit llibret en què s’explica minuciosament tota la ruta i les espècies que s’hi poden trobar.

pdf3.jpg