Els parcs naturals treballen per federar-se i entrar a la xarxa europea d’espais protegits

Autor: E.O.G.
Font: Més Andorra
Publicat el: 16 de Juny de 2009

Els parcs naturals del país treballen per crear una federació. Així ho va comentar la cònsol menor d’Ordino, Consol Naudí, durant els actes de celebració del 10è aniversari de la creació del parc natural de la Vall de Sorteny.

Naudí va anar una mica més enllà i va comentar que, de cara a un futur a mitjà termini, l’objectiu seria integrar-se a una xarxa europea d’espais protegits. El ministre d’Ordenament Territorial, Medi Ambient i Agricultura, Vicenç Alay, va assegurar que aquestes iniciatives, i qualsevol d’altra que vagi en la línia de la col·laboració entre els espais, «tindran tot el nostre suport, i quan dic nostre vull dir no només el del Ministeri, sinó de tot el Govern». Alay va manifestar que «la sensibilitat mediambiental del Govern és coneguda de tothom, i nosaltres hi posarem tots els mitjans». «Estem per la natura», va comentar, i va afegir que, al seu entendre, la natura va «més enllà de tenir paisatges bonics». Així mateix, Alay va mostrar el seu compromís amb el medi ambient i va assegurar que els temes de la Vall del Madriu i la depuradora d’Anyós són prioritaris. En el primer cas va explicar que tan aviat com pugui es reunirà amb la seva companya de Govern Susanna Vela, responsable de Patrimoni Cultural, per començar a treballar-hi «perquè és un compromís internacional ». De la mateixa manera, va comentar que els quatre comuns implicats –Sant Julià de Lòria, Andorra la Vella, Escaldes- Engordany i Encamp– estan a punt de trobar una sortida a la redacció del pla de gestió. Del segon tema, la depuradora d’Anyós, Alay va repetir el compromís adquirit durant la campanya electoral i va assegurar que «treballarem perquè estigui a l’altura a què ha d’estar», tant a nivell de qualitat d’aigua com d’impacte en l’entorn.

Alay va comentar que pròximament farà una visita a la instal·lació i va comentar que estarà «a sobre» del tema. Per celebrar el 10è aniversari de la creació del parc natural, que va ser el  primer espai protegit d’Andorra, els responsables del parc han dissenyat tres nous itineraris d’interpretació: un sobre els ocells –n’hi ha una trentena de catalogats–, un altre de papallones –que recentment han detectat dues espècies encara per catalogar i ja n’hi ha 22– i un de zones humides –el parc compta amb una setantena d’aquestes zones i a tot el país n’hi ha més  de 1.700. Els tres itineraris segueixen el mateix recorregut, que comença al Cap del Grau i dóna la volta al pla de Sorteny, segons el responsable de la gestió del parc, Sergi Riba. Si es comença a caminar des de l’aparcament, el recorregut total és d’uns sis quilòmetres; per seguir els itineraris, cal l’ajuda d’una guia que permetrà conèixer i identificar les diferents espècies catalogades al parc.

Les autoritats es van felicitar per poder celebrar aquests 10 anys de parc natural. Consol Naudí va recordar que quan es va crear l’espai protegit va ser «una decisió valenta, i ara és la nineta dels ulls de tots els ordinencs ».

Per la seva banda, Vicenç Alay va reconèixer la tasca feta pel cònsol de la parròquia del moment, Josep Duró, i la ministra de Medi Ambient, Olga Adellach, i va comentar que era una «satisfacció doble» assistir en aquest aniversari, perquè significa la consolidació del parc.

 pdf3.jpg