Un comitè científic farà el seguiment de la grip nova en cas que sorgeixi un brot

Autor: a.tugas
Font: diari d'andorra
Publicat el: 13 de Juny de 2009

El ministeri de Salut, Benestar i Treball va presentar ahir a la tarda les noves mesures que s’adoptaran com a reacció al nivell sisè (màxim) de pandèmia per la grip nova, que l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va decretar dijous passat. La nova titular, Cristina Rodríguez, va assegurar abans que res que la població podia estar tranquil·la, ja que “encara no s’ha donat cap cas d’infecció per aquesta grip al Principat”.

Rodríguez va assegurar que “els altres ministeris s’hi implicaran, i hi haurà una cooperació important amb els països veïns”. També va assenyalar que l’alerta sis només significa l’alta facilitat de propagació de la pandèmia, cosa que no té en principi “res a veure” amb la gravetat de les conseqüències.

Però la preparació és imprescindible, i per això la ministra va anunciar la creació “d’un comitè científic de seguiment”, que encara s’ha de formalitzar, i que només actuaria en cas que es donés un brot al Principat. La composició encara s’ha de determinar, i la missió seria decidir en cada nou cas que sorgís quina estratègia caldria seguir i quin tipus de tractament se li donaria. Aquest comitè entraria en l’esquema d’actuació en el moment que aparegués un cas probable de virus AH1N1.

AÏLLAMENT ESTRICTE

La cap d’àrea de prevenció i vigilància de Salut, Margarida Coll, va explicar que “el protocol preveu dos tipus d’actuacions: la contenció en cas que hi hagi casos aïllats de persones que contraguin la malaltia i la mitigació en cas que es propagui de manera indiscriminada”. Durant els primers casos de la malaltia és fonamental l’aïllament per evitar-ne l’expansió, i per això se seguirà un aïllament estricte com el que ja s’havia anunciat durant la fase cinc (de fet, els criteris són idèntics). Es consideraran contactes totes aquelles persones que hagin estat a menys d’un metre d’un cas confirmat, i s’hauran de mantenir aïllades durant deu dies. A més, requeriran atenció domiciliària i se’ls haurà de comprovar la temperatura corporal dues vegades al dia. En canvi, Coll va precisar que “en la fase de mitigació els professionals sanitaris centraran esforços en el tractament dels casos i la vigilància activa”, per la impossibilitat logística d’aïllar tots els contactes.

La cap d’àrea va afegir que “davant de qualsevol símptoma de dificultat respiratòria cal adreçar-se al metge”, per poder fer un control ràpid d’una possible epidèmia. També va recordar que a l’estiu és força important, ja que molts turistes visiten el país.

pdf2