Salut transmet “tranquil·litat” davant la declaració de pandèmia

Autor: i.c.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Juny de 2009

La nova titular del Ministeri de Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, va comparèixer ahir per transmetre un missatge de tranquil.litat i confiança davant la fase 6 de la pandèmia pel virus de la grip A (H1N1) decretada per part de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) dijous passat per la directora general de l’ens internacional, Margaret Chan.

La ràpida propagació en un total de 28.000 casos en 74 països i la defunció de 141 persones va comportar la presa d’aquesta decisió. Tot i això, l’aplicació de les mesures que recomana l’OMS dependrà de l’evolució de la situació epidemiològica de cada país i dels recursos disponibles.

CAP CAS A ANDORRA// En permanent contacte amb l’òrgan mundial, Andorra va activar el pla d’actuació front la pandèmia de la grip A, mobilitzant i coordinant els recursos pertinents per la vigilància epidemiològica i per l’atenció sanitària a possibles casos i als seus respectius contactes per facilitar l’adequada informació. Ara per ara, es descarta qualsevol contagi de dita afectació viral al país, segons va exposar la ministra.

TRANSMISSIÓ COMUNITÀRIA// De la seva part, la cap d’Àrea de Prevenció i Vigilància Epidemiològica, Margarida Coll, va explicar que l’activació del pla ha de servir per a la “detecció de transmissió comunitària” de la grip i que, per tant, els agents sanitaris hauran d’informar el ministeri de tot cas que presenti una simptomatologia similar a la grip, tot comportant l’estudi dels casos per detectar brots de transmissió comunitària. A partir d’aquí, s’activarà el protocol a seguir en funció de la tipologia del cas.

Cada país està avaluant i ajustant el pla d’actuació vigent. En concret, a Andorra s’ha activat el comitè científic de seguiment per analitzar la situació i fer-ne les recomanacions més adients. Cal afegir-hi que el mateix pla d’actuació inclou les relacions de cooperació i seguiment amb els referents dels països veïns, en particular, l’Alt Pirineu i Migdia Pirineus. Per a la setmana vinent, el Departament de Salut té programades trobades amb els professionals del ram per tractar la problemàtica.

ALERTA PROPERS DIES
// Especialment alerta estarà la comunitat sanitària en els propers dies, quan es preveu una important afluència de visitants amb esdeveniments com ara el pas del Tour de França pel nostre país. També en aquesta mateixa línia la ministra va explicar que el Comitè de Seguiment del Pla es reuneix amb assiduïtat, “cada dos o tres dies”, i analitza la situació en cas que hi hagi novetats.

El ministeri va voler recordar la importància de la vigilància i del retorn d’informació a l’Àrea de Promoció, Prevenció i Vigilància de la Salut per part dels professionals sanitaris implicats per tal de poder avaluar en cada moment l’evolució de la pandèmia. L’activació del pla d’actuació per fer front a la pandèmia és un esglaó més que el que es va aprovar el 27 de maig passat, quan la malaltia estava en la seva fase 5. La declaració per part de l’OMS, elevant a sis el nivell màxim de pandèmia per la grip A (H1N1), no s’havia decretat des del 1968.

pdf2