El ministeri d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals avaluarà la setmana que ve les necessitats diplomàtiques, després d’haver confirmat ja aquests dies que comptarà, estrictament, amb el personal funcionari i amb diplomàtics experimentats. La reducció d’ambaixades serà una qüestió per tractar, segons va confirmar ahir el cap de Govern, Jaume Bartumeu, que no obstant això es va estimar més no avançar esdeveniments.
Sembla clar, però, que hi haurà ambaixades que deixaran d’existir (la de Londres és una clara candidata a seguir aquest camí). La intenció és reubicar els funcionaris en llocs essencials. I potenciar sense miraments seus fonamentals com les de Madrid i París.
Segons fonts governamentals, el ministre Xavier Espot continuarà comptant en llocs destacats del ministeri amb dues de les peces bàsiques del departament, com les fins ara directora d’Afers Bilaterals, Consulars i Unió Europea, Eva Descarrega, i la directora d’Afers Multilaterals i Cooperació, Maria Ubach. La intenció del ministeri, en el marc de la política de contenció que vol aplicar el gabinet de Bartumeu, és comptar amb el màxim de recursos ja existents i racionalitzar tant com es pugui les despeses. Segons fonts properes al ministeri, ja s’hauria comunicat que s’apostarà pels tècnics que tenen plaça de funcionari, encara que hi hagi reubicacions i canvis. I que els ambaixadors que es designin –una qüestió que també s’ha de tractar properament– seran o bé persones amb formació i ocupació ja al ministeri o bé persones que ja han tingut una elevada experiència en la diplomàcia. Tot sembla indicar que totes les ambaixades canviaran de propietari. I que algunes deixaran de tenir un espai físic concret. És el cas de Londres, on la diplomàtica encarregada, Maria Rosa Picart, hauria demanat un relleu.
Les fonts consultades van explicar que no hi ha cap incompatibilitat entre l’eventual tancament de l’ambaixada a Londres i la voluntat manifestada pel darrer executiu i els comuns de potenciar les accions per mantenir la presència de turisme britànic. I que potser el que caldrà és preveure la creació d’una oficina de comerç i turisme amb prou pes a la capital del Regne Unit.
Proposta ferma per l’‘e-administració’
La secretaria d’Estat de reforma de l’administració i societat del coneixement hauria de permetre “reduir la despesa corrent” governamental. Aquest és un repte genèric esmentat ahir pel cap de Govern, Jaume Bartumeu, durant la presa de possessió del responsable del departament, Alfons Miralles, que va considerar un “repte motivador” la nova tasca. D’entre els objectius específics, Miralles va destacar la pretensió de posar en marxa l’e-administració i l’e-tràmits. Però per fer possible això, cal que s’aprovi d’una vegada per totes “la llei de la signatura digital, que la necessitem com el pa i l’aigua”, va afirmar el nou secretari d’Estat. Bartumeu va admetre que el departament serà el més innovador dels que creï el Govern. I que servirà per vertebrar la resta de secretaries d’Estat. El cap de l’executiu també va afirmar que a través d’aquesta àrea s’ha de contribuir a “pacificar el clima laboral” a la funció pública.
Miralles no va ser l’únic a prometre el càrrec. També ho va fer el nou secretari general del Govern, Àlex Cucurella. Cucurella va assegurar que es prenia la seva tasca amb “molta il·lusió i moltes ganes”. Preguntat sobre si serà, com s’especula, el portaveu del Govern, va assegurar no saber-ho i està pendent de la voluntat del cap. I “si s’ha de fer, es farà”.