Bartumeu preveu una reducció del nombre de Secretaries d’Estat

Autor: iago andreu
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 13 de Juny de 2009

Menys ministeris no vol dir més Secretaries d’Estat. Aquesta és, com a mínim, la premissa amb què treballa el cap de Govern, Jaume Bartumeu, i que s’ha de traduir en fets durant les properes setmanes. Així ho va explicar ahir el líder de l’Executiu durant el jurament del secretari general del Govern, Alexandre Cucurella, i del secretari d’Estat per a la Reforma de l’Administració i la Promoció de la Societat de la Informació, Alfons Miralles.

Bartumeu va recordar que la llei de Mesures de Reactivació Econòmica impulsada per l’anterior Govern liberal ja preveia una reducció del nombre de Secretaris d’Estat, però que això ja entrava en els plans dels socialdemòcrates. “De la mateixa manera que hem fet un Govern al límit del que la llei ens permetia per la franja baixa, tampoc exagerarem a l’hora de nomenar secretaris d’Estat”, va explicar. El reduït nombre de ministres tampoc no es traduirà en un excés de feina per als secretaris d’Estat, ja que, segons va precisar Bartumeu, “hi haurà bons directors que poden fer les mateixes funcions que un secretari d’Estat si tenen les competències, la capacitat i la voluntat de fer-ho”. El cap de Govern va insistir que “Andorra és un microestat i no podem multiplicar els càrrecs”.

Si al Govern de Bartumeu hi ha un superministre, Pere López, també hi ha un supersecretari d’Estat: Alfons Miralles. El cap de Govern va definir el seu càrrec com una “Secretaria d’Estat transversal” que haurà de “vertebrar” la resta de Secretaries d’Estat. La resta de Secretaries d’Estat, va explicar Bartumeu, “seran més clàssiques”.

Més enllà de la transversalitat i de les polítiques d’innovació i modernització, el departament de Miralles s’ocuparà de coses força més prosaiques, com és el manteniment de tots els edificis de l’administració general. Bartumeu va explicar que en l’actualitat “pràcticament cada ministeri té un servei de manteniment dels seus edificis i no hi ha cap àrea de manteniment del conjunt dels edificis de l’administració”. El cap de Govern ho va qualificar d'”exageració” i va assegurar que la nova Secretaria d’Estat serviria per reduir despesa corrent en aquest àmbit. “Em sap greu dir que això és innovació, però ho serà”, va concloure el cap de l’Executiu.

Bartumeu va assegurar que una de les missions primordials dels dos càrrecs que van jurar ahir serà vetllar per millorar l’ambient de treball al si de l’Administració general que Bartumeu va qualificar d'”enrarit”. Aquesta és, segons el cap, una premissa per fer possible la defensa de l’interès general.

E-ADMINISTRACIÓ// En ser preguntat sobre les prioritats de la supersecretaria d’Estat que encapçala des d’ahir, Miralles va posar l’èmfasi en l’impuls a l’administració electrònica i els e-tràmits. “M’agradaria que aquest any es pogués aprovar la llei de la signatura digital, que fa molts anys que és al calaix i que necessitem com el pa i l’aigua”, va afirmar.

Pel que fa a la resta de dossiers, Miralles va explicar que espera a fer un inventari abans de definir les prioritats d’actuació.

pdf2