El primer gabinet fet en clau nacional

Autor: i.a.
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 14 de Juny de 2009

Veient el nombre de ministres de l’Executiu que lidera Jaume Bartumeu, es podria caure en l’error de considerar que és un gabinet perfecte per al parroquialisme: sis ministres i un cap de Govern, un membre per cadascuna de les set parròquies. Ara bé, exceptuant Bartumeu, la resta de components del Consell de Ministres són de la Massana o d’Escaldes-Engordany. Els titulars d’Economia i Finances, Pere López, Ordenament Territorial, Vicenç Alay, i Salut, Benestar i Treball, Cristina Rodríguez, són de la Massana; mentre que els d’Exteriors, Xavier Espot, Interior, Víctor Naudi, i Educació, Cultura i Joventut, Susanna Vela, provenen d’Escaldes. L’equilibri parroquial, tan escrupolosament respectat en 14 anys de gabinets liberals, ha quedat polvoritzat.

I ahir als comitès locals del PS no va semblar importar-los gaire: “No tenim cap problema perquè respon a la idea del país que tenim. Nosaltres no som els de la federació de parròquies”, va argumentar el primer secretari socialdemòcrata, Francesc Casals, per després afegir-hi: “El territori està suficientment representat al Consell i als comuns, que tenen un pes específic important”.

Casals va aprofitar per carregar contra els mals del parroquialisme explicant que “no m’ha agradat mai, fos quin fos el Govern, veure els consellers d’una parròquia anar a veure el seu ministre i pressionar-lo”. En la mateixa línia, el primer secretari del PS va insistir en el fet que l’Executiu de Bartumeu “no ha rebut pressions del seu partit ni de cap sector per fer el Govern d’una o d’una altra manera i que “el Govern ha de ser exclusivament executiu, funcional i eficient i una persona no és més o menys competent segons el seu poble d’origen”.

Casals va assegurar que el fet que tres dels ministres fossin de la Massana i els altres tres d’Escaldes “és purament casual” perquè l’equip governamental del PS s’ha fet “exclusivament amb criteris d’eficàcia i de perfil tècnic per fer funcionar l’Executiu tal com es pretenia”. Potser el dimissionari coordinador de Canillo, Gerard Bàrcia, si hagués estat al comitè, hauria opinat una altra cosa.

pdf2