Amb la veritat pel davant es pot fer tot

Autor: editorial
Font: el periòdic d'andorra
Publicat el: 12 de Juny de 2009

En el discurs de la presa de possessió del nou cap de Govern, ens va importar molt –per la part que ens toca– la seva promesa de transparència en la gestió. Que no eren paraules improvisades, sinó el resultat de tot un projecte, ho vam poder comprovar en el curt parlament als nous ministres, en el qual va deixar molt clar el primer compromís de la seva gestió: anar amb la veritat pel davant.

Mentiríem si no manifestéssim que el missatge ens va agradar i que vam captar a la primera el seu contingut. Per això creiem que aquest principi necessita un altre missatge per part nostra i el corresponent compromís. No es tracta de variar el rumb que sempre hem portat, sinó de deixar ben clar el nostre posicionament davant el nou Govern i els reptes informatius que pensem que ens demana la ciutadania, o sigui, els nostres lectors. Estem en el mateix lloc de sempre i informant de tot allò que passa i res més del que passa. Els fets ara són uns altres i per això la informació és diferent. No es tracta de cap canvi, sinó de continuar fidels a la notícia i posant l’opinió en el seu lloc, sense barrejar.

Els defensors de totes les causes sempre ens reclamen el nostre compromís actiu al seu servei. Si no ho fem, ens endossen la responsabilitat del fracàs a la poca atenció que hem tingut amb ells. Patim ja fa molt de temps una inflació de rodes de premsa per tractar temes realment insignificants que, com a màxim, són una notícia breu. El privilegi de l’atenció necessita de la selecció d’allò que més importa. Per això destaquem que el nou Govern manifesti que anirà amb la veritat pel davant, però sense reclamar res per part nostra. Francament, és tot un detall que agraïm i que, sens dubte, sabrem recompensar en la seva justa i exacta mesura.

No es pot tenir indulgència amb els periòdics que s’enamoren de les seves pròpies notícies i que acaben atabalats i contagiant l’atabalament als lectors. Hem de ser independents, fins i tot, dels nostres propis propietaris i de nosaltres mateixos. De vegades ho aconseguim i d’altres, no. Pensem que una injustícia no es pot tapar amb una altra injustícia i que la compassió per la víctima pot derivar en passar a ser el botxí. No volem entretenir els lectors amb fals espectacle, sinó amb informació verdadera. Per això respectem l’interlocutor, encara que podem no estar d’acord amb ell en moltes ocasions. La lleialtat es demostra en aquests moments.

Aquesta és la resposta al missatge rebut, que agraïm profundament i del qual prenem nota per ser conseqüents en la nostra feina. Una informació objectiva és sempre una aposta per la veritat. Tenim i ens uneixen els mateixos interessos.

pdf2