Els ministres sortints es van posar a disposició dels recentment nomenats en el traspàs de carteres. Un acte simbòlic, més que polític, que va començar ahir amb la trobada entre l’exministre de Finances, Ferran Mirapeix, i l’actual, Pere López.
L’operació es va repetir amb els ministres d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Xavier Espot, que va rebre els dossiers de mans de Meritxell Mateu i de Conxita Marsol. A continuació, van ser els exministres d’Ordenament Territorial i Agricultura, Xavier Jordana i Joel Font, els que van entregar la cartera al nou inquilí de l’edifici Prat del Rull, Vicenç Alay.
Les últimes a representar el traspàs van ser Montserrat Gil i Cristina Rodríguez, al Ministeri de Salut i Benestar. Els ministres sortints es van mostrar satisfets per la feina feta a la darrera legislatura i van desitjar als nous responsables que tinguin encert en la seva nova tasca, i la majoria, tant dels nous en el càrrec com dels sortints, va coincidir a dir que era una manera de visualitzar el traspàs i la «bona voluntat» d’ambdues parts per facilitar l’alternança. Es tractava, doncs, d’un «acte de normalitat democràtica», tal com va apuntar Alay, per a qui Jordana va tenir paraules d’elogi: «Ha demostrat experiència, savoir faire». Per la seva banda, la nova titular de Salut, Benestar i Treball va comentar que no es tractava de fer un simple traspàs de dossiers, «sinó d’assegurar la continuïtat» en l’àmbit tècnic, «sense trencament». En aquest sentit, Rodríguez va demanar que es fes «l’esforç de separar » la política de la professionalitat dels tècnics.
Només en dos traspassos es va entrar a anomenar els temes que quedaven sobre la taula. Així, Marsol va destacar el reglament de professions liberals o el registre d’inversions estrangeres.
L’exministra de Presidència, que va donar els dossiers a Espot perquè els fes arribar als diferents ministres que ara es reparteixen les àrees que portava ella, també va anomenar la taula de comerç, qüestions en què també estan implicats els comuns i l’informe del GRECO entre altres temes que haurà d’afrontar el nou Govern.
L’altre va ser a Salut i Benestar, on Gil va comentar que un dels «punts forts» del Ministeri és el Pla estratègic de Salut, del qual la nova ministra n’ha estat coordinadora. Gil va valorar que el pla d’empresa del SAAS, el Pla Nacional d’Atenció Social o el Pla contra les drogodependències són els altres temes prioritaris. La seva successora no va voler entrar a valorar els temes a treballar, però va apuntar que l’objectiu serà «coordinar-se per a la millora de l’atenció social, sanitària i sociosanitària », fent una aposta clara per la transversalitat en el treball ministerial. Gil va aprofitar la trobada per advertir la nova ministra que ella seguirà «vetllant per la millora des de l’oposició».
Aquest matí es reuniran, d’una banda, la ministra d’Educació, Cultura i Joventut, Susanna Vela, amb l’exministre de Cultura, Juli Minoves, i amb la fins fa poc titular d’Educació, Roser Bastida, i, de l’altra, el responsable d’Interior i Justícia dels últims anys, Antoni Riberaygua, amb els seus successors, Víctor Naudi, i el mateix cap de Govern, Jaume Bartumeu, que es farà càrrec de Justícia.